От средата на октомври съвсем официално можем да твърдим, че

...
От средата на октомври съвсем официално можем да твърдим, че
Коментари Харесай

Голямото завръщане на зубъра в България

От средата на октомври напълно публично можем да твърдим, че европейският бизон още веднъж живее и развъжда свободно в България . Това става, откакто епохи наред този тип е премахнат от териториите на юг от Дунав. За реинтродукцията му можем да благодарим на природозащитната организация Rewildling Europe и фондацията " По-диви Родопи ".
 Снимка 449303

Те работят взаимно с Национално ловно-рибарско съдружие Съюз на ловците и рибарите в България (НЛРС-СЛРБ) за следенето и обезпечаването на сигурността на стадото от две мъжки и пет женски зубъра , както е прочут у нас европейския бизон. Към тях това лято се причислява Надежда - първият зубър, роден на независимост в Родопите от епохи.

" Бизончето ни вдъхва вяра за вероятното по-диво бъдеще на Родопите. Затова и името му е Надежда, " споделя Христо Христов от Rewildling Europe. Според него съществуването на животните по тези земи ще повлияе позитивно на екосистемата, само че и на развиването на района - стадото към този момент е туристическа атракция.
 Бизончето Надежда

Бизончето Надежда

Европейският бизон е най-голямото тревопасно животно на територията на Европа . От Средните епохи то не се среща в България, а при започване на 20 век е съвсем изцяло изчезнало от континента. Програмите на възобновяване на популациите обаче трансформират това и през днешния ден на Стария континент има към 4000 зубъра. Част от тях е и българското стадо.
 Снимка 449301
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР