От споделен в социалните мрежи протокол на Адвокатски съвет -

...
От споделен в социалните мрежи протокол на Адвокатски съвет -
Коментари Харесай

Ексглавният прокурор Ив. Гешев поиска да бъде вписан като адвокат в Кюстендил и предизвика протестни становища на колегията 

От споделен в обществените мрежи протокол на Адвокатски съвет - Кюстендил стана ясно, че освободеният предварително от поста основен прокурор Иван Гешев е изискал да бъде вписан като юрист в АК Кюстендил. В тази връзка, СНЦОП " Обединение на свободните юристи " изпрати до Адвокатска гилдия - Кюстендил и ВАдС мнение против приема на Иван Гешев в адвокатурата. Ето какво съдържа мнението:

Припомняме, че господин Гешев е първият основен прокурор с предварително преустановен мандат заради открити с решение на пленума на Висшия правосъден съвет от 12. 06. 2023 година учредения за предварителното освобождение, а точно дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт по член 129, алинея 3, т. 5, предложение последно от Конституцията на Република България, което решение Президентът на Републиката утвърди с Указ № 95 от 15. 06. 2023 година

Считаме, че осъществяването на дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт е несъвместимо с притежаването на нужните съгласно член 4, алинея 1, т. 5 от ЗАдв нравствени качества за практикуване на адвокатската специалност. Припомняме, че в качеството си на заместител основен прокурор и след това на основен прокурор Гешев си позволяваше неприемливи от професионална и позиция нападки и квалификации по отношение на уважавани български юристи и по отношение на юристите изобщо. В свои обществени изявления той идентифицираше юристите с техните клиенти и правеше внушения, че " те " са съществена причина за прокурорските компликации в битката с престъпността и корупцията.

Гешев закупи популярност в юридическите среди и с обществено изразеното си подозрение по отношение на приложимостта на правилото на разделяне на управляващите, а дейностите му, до момента в който беше административен началник в прокуратурата и след това основен прокурор сложиха под сериозен въпрос и професионалната му готовност.,пишат още юристите.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР