От Софийската районна прокуратура изпратиха прессъобщение до медиите във връзка

...
От Софийската районна прокуратура изпратиха прессъобщение до медиите във връзка
Коментари Харесай

Има повдигнати обвинения за побоя над протестиращи, обяви прокуратурата

От Софийската районна прокуратура изпратиха прессъобщение до медиите по отношение на показаните в петък фрагменти, на които се виждат служители на реда да влачат и бият стачкуващи до колоните на Министерския съвет. Кадрите бяха показани по време на изключително съвещание на краткотрайната парламентарна комисия, проверяваща данните за полицейско принуждение и нелегално подслушване по отношение на протестиращи през 2020 година

Ето какво декларират от държавното обвиняване:

„ По мотив на оповестените в редица електронни уеб сайтове видеоклипове, съдържащи фрагменти на „ полицейско принуждение “, Софийска районна прокуратура осведоми следното:

Под управлението и надзора на СРП са формирани 65 броя досъдебни производства по отношение на хулигански дейности и породени телесни повреди по време на митингите през лятото на 2020 година Двадесет и четири /24/ броя от тях към този момент са завършени и импортирани в съда. С влезнал в действие правосъден акт са наказани 4 лица.

По мотив оповестените видеоклипове, съдържащи фрагменти на „ полицейско принуждение “, Софийска районна прокуратура следи досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по чл.131, ал.1, т.2 по отношение на чл.130, ал.1 от Наказателен кодекс - причиняване на телесни повреди от полицейски чиновници при осъществяване на службата им.

В хода на следствието са разпитани голям брой очевидци, изискани и приобщени са записи от видеокамери, в това число записът от камера „ под колоните на Министерски съвет “. Изготвена е видео-техническа експертиза от специалисти от Столична дирекция на вътрешните работи. Изискани и приобщени са медицински и други относими документи. Назначени и направени са съдебно-медицински експертизи.

Привлечени към наказателна отговорност досега са четири лица – чиновници на Министерство на вътрешните работи към датата на осъществяване на действието, за закононарушение по чл.131, ал.1, т.2 по отношение на чл.130, ал.1 по отношение на чл.20, ал.2 вр. ал.1 от Наказателен кодекс.

Разследването продължава и е взето на специфичен контрол “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР