От снимката в Телеграм гледа разрошен възрастен човек в украинска

...
От снимката в Телеграм гледа разрошен възрастен човек в украинска
Коментари Харесай

Неузнаваемият олигарх. Кой е Виктор Медведчук, когото Украйна залови в опит за бягство

От фотографията в Телеграм гледа разчорлен възрастен човек в украинска военна униформа и белезници. „ Кой е това? “ – питат някои в мненията. Понякога им дават отговор: „ оня, дето Путин му кръсти дъщерята “. Други са по-информативни: „ Това е Виктор Медведчук, единствено че не се е сресал “.

Виктор Медведчук е проруски милионер и народен представител в Украйна, който е обвинен в държавна измяна. Той беше подложен под домакински арест. Два дни след съветската военна експанзия в Украйна полицията откри, че той е липсващ.

Вечерта във вторник президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Медведчук е бил арестуван в границите на интервенция на въоръжените сили и предложи на Русия да го замени против пленени украинци.
Кой е Виктор Медведчук
Медведчук е правист по обучение, предприемач по занимание и олигарх по название. Той стои зад, зад суспендирана сега проруска партия, като е съперник на европейската ориентировка на Украйна и персонален другар на съветския президент Владимир Путин.

Медведчук е роден през 1954 година Завършил е Киевския университет и досега, в който Украйна получава самостоятелност от Съюз на съветските социалистически републики, работи като юрист.

През 90-те пази докторат, само че ползите му към този момент са несъмнено отвън адвокатската специалност. По това време той основава банка, капиталов фонд, футболен клуб и става част от неофициалната група „ Киевска седморка “, в която влизат най-богатите тогава украински предприемачи.

По същото време той става член, а след това и оглавява Социалдемократическата партия на Украйна (обединена) – групировка, която се афишира за лява, само че е съставлява от тогавашния прохождащ наедрял капитал.

Става народен представител от партията, за малко е и зам.-председател на Народното събрание. Оглавява предизборния щаб на втория президент на Украйна Леонид Кучма и от 2002 до 2005 година е началник на президентската администрация.
Украйна след 2014 година
Медведчук поддържа сваления проруски президент Виктор Янукович и е считан за индивида, който е координирал дейностите му с тези на Кремъл през 2014 година Това е годината, в която украинците се борят за европейска ориентировка на страната, до момента в който Русия анексира Крим и поддържа проруските сепаратисти в Донбас, отделили част от украинската територия.

След това Медведчук е деен участник в договарянията със сепаратистите и е считан за един от създателите на Минските съглашения. Съединени американски щати му постановат наказания още през същата 2014 година

Малко по-късно Путин става кръстник на щерка му Дария. Това става в Санкт Петербург - родния град на съветския президент.

През 2019 година Медведчук става народен представител от ОПЗЖ – партията, която най-ясно артикулира проруската и неевропейска ориентировка на страната. Формацията печели 44 места в 450-местния парламент.

Наред с политическата си активност Медведчук взе участие и в бизнеси, свързани с енергетиката и металургията.

През 2020 година Медведчук е в Москва, където за първи път от анексията на Крим насам взе участие в съвещание на съветската Дума. Твърди, че е там, с цел да откри решение на обстановката в Донбас. Малко по-късно против него е формирано. След това са затворени и, които той отхвърля да има.

Накрая към обвиняването в измяна беше добавено и обвиняване в обир на национални запаси в Крим. Точно тогава Медведчук беше подложен под домакински арест. На 20 март Съветът за национална сигурност и защита на Украйна замрази активността на партията му, до момента в който трае военното състояние в страната.
Бягство и арест
Часове след съветската военна инвазия в Украйна адвокатката на Медведчук заяви, че военното състояние в страната обезсмисля домашния арест на клиента й, само че той остава в Украйна. Проверка на полицията сподели, че арестуваният не си е у дома.

В обществените мрежи изгубването на Медведчук всеобщо се интерпретира като бягство в Русия, само че от известието на президента Зеленски излиза наяве, че това не е правилно. „ Той се е крил 48 дни, написа Зеленски. И най-после се е опитал да избяга от нашата страна “. Така се разбра, че Медведчук най-вероятно е бил хванат при опит да прекоси държавна граница, въпреки и да не е известно коя тъкмо.

Зеленски намира за „ изключително цинично “ това, че Медведчук се е „ маскирал “ във военна украинска униформа, все едно се показва за войник и родолюбец.

Украинският предложи на Русия да замени Медведчук против пленени от Русия украинци. Той е „ ваше момче “, споделя Зеленски.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР