От съществено значение е да следим кръвното си налягане. Понякога

...
От съществено значение е да следим кръвното си налягане. Понякога
Коментари Харесай

Какво значи ниска долна граница на кръвното?

От значително значение е да следим кръвното си налягане. Понякога можем да развием хипертония без признаци, която в дълготраен проект да окаже въздействие на здравето на останалите органи и системи в тялото.

В други случаи то дава значима информация за евентуалните болести, които имаме. И до момента в който доста хора знаят в съществени линии кое налягане е високо, кое е ниско и кое – обикновено, става известно, че малко съумяват да разпознаят знаците, които издават евентуални проблеми.

Всеки знае, че кръвното налягане се регистрира по два индикатора, познати като горна и долна граница. Обикновено обръщаме по-голямо внимание на горната, която се назовава систолична. От значително значение обаче е и долната граница на кръвното (диастолична).

Повечето хора се тормозят за високото кръвно налягане, само че ниското също може да провокира проблеми. Ниско кръвно налягане или хипотония значи горна граница под 90 и долна под 60. Днес ще обърнем повече внимание на долната граница на кръвното и какво демонстрират ниските индикатори в диалостичното налягане.

През последните години лекарите интензивно започнаха да обръщат внимание на ниските граници на долната граница на кръвното налягане. В някои случаи при естествена горна граница се следят отклонения в диастоличното налягане. Това положение е рисково за сърцето. За разлика от останалите органи, до които доближава кръв при изпомпване, сърцето ни получава такава, когато се отпуска.

Ако диастоличното кръвно налягане е прекомерно ниско, сърцето ни не получава задоволително О2 посредством кръвта. Това може да докара до намаляване на сърцето – положение, известно като диастолна сърдечна непълнота. Смята се, че риск за това затруднение има при хора, които страдат от исхемична болест на сърцето, т.е. свиване на артериите в региона.

 ниска долна граница на кръвното

Симптомите на изолирано ниско диастолично кръвно налягане (когато долната граница е прекомерно ниска, т.е. под 60, а горната – естествена, т.е. над 90) са отмалялост, замаяност, припадъци. Тъй като кръвта не доближава до сърцето, в някои случаи страдащите от това положение може да усещат болежка в гърдите и зной. Ако казусът прогресира, признаците са отичане в глезените, комплициране, сърдечни палпитации.

Известни са три аргументи за ниска долна граница на кръвното налягане. Употребата на така наречен алфа-блокери е измежду тях. С напредването на възрастта се губи еластичността на артериите. Някои от по-възрастните хора страдат от ниско диастолично налягане, тъй като артериите не са задоволително преносими.

Прекалено огромно количество сол в диетата също е евентуална причина. Заради нея съдовете ни губят еластичността си с времето.

Лечението на изолирана диастолична хипотония е мъчно. То постанова по-чести визити на кардиолог, който да следи за възможни признаци на сърдечна непълнота.

Ако ниското кръвно налягане е и за долната, и за горната граница, могат да се подхващат съответни ограничения посредством лекарства или диета, които да поддържат кръвното над 90/60.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР