От рождени дни до сватби и дипломиране, тази година се

...
От рождени дни до сватби и дипломиране, тази година се
Коментари Харесай

Защо празнуването на Коледа е полезно за вашето психично здраве?

От рождени дни до сватби и дипломиране, тази година се анулираха доста персонални тържества.Така че и Коледа , Нова година ще бъдат маркирани в по-тесен кръг защото могат да доведат до трета вълна на COVID-19.

Тази година обаче ще бъде по-важно от всеки път да участвате в тържествата и ритуалите на Коледа и Нова година. Има доста доказателства, които допускат, че навлизането от сърце в духа на сезона - въпреки да се спазвате рестриктивните мерки на 2020 година - ще бъде доста положително за нашето психологично здраве. След сложна година това може да е тъкмо нещото, от което се нуждаем.

Коледа има значими обществени, културни и религиозни функционалности . За хората от всички религии коледните празници събират фамилиите дружно, с цел да се замислят за миналата година и да чакат с неспокойствие идната.

Социологът Емил Дюркхайм употребява термина „ групова ефервесценция “, с цел да опише позитивното въодушевление, което изпитваме, когато участваме в обществени действия, които носят групова наслада и ни карат да се усещаме част от по-голяма общественост. Дюркхайм написа за огромни религиозни събирания, само че неотдавна откривателите настояват, че същото възприятие може да се изпита в по-малки единици, когато фамилията или приятелите се съберат.

Въпреки че не можем да създадем всичко, което нормално бихме създали тази година, рестриктивните мерки ще намалеят по Коледа във Англия и в някои европейски страни.

Положителната мощ на ритуала
Популярната сентенция, че най-хубавата част от излизането е подготовката - че пътуването е по-важно от дестинацията - признава, че ритуалите са значими сами по себе си. Рутините и ритуалите оферират конструкция и предсказуемост в живота ни и извършват значими психически функционалности за ръководство на тревогата. С възходящите равнища на тревога всичко, което можем да създадем, с цел да управляваме психологичното си здраве, би трябвало да бъде приветствано.

Коледните ритуали могат да включват неща, които вършим или неща, които консумираме - или в някои случаи и двете! 

Тази година доста хора сложиха коледни украси по-рано от нормално , с цел да се опитат да издигнат общото въодушевление. Има доказателства, че това ще работи, защото проучванията демонстрират, че коледните ритуали по-специално могат да играят роля в основаването на възприятие за благоденствие и задоволство. Те разсънват мемоари от други времена от живота ни, когато сме минали през същите ритуали. Всеки път, когато слагаме коледни украси, мозъкът ни изстрелва непокътнатите ни празнични усеща.

Е то за какво е значимо да се поддържат ритуали, свързани с тържества: даже в случай че няма да претърпяваме събитията по същия метод, мозъкът ни ще реагира позитивно. 

Ритуалите също играят основна роля за общественото доближаване , както тези от Обединеното кралство видяха с „ пляскането на болногледачите “ през лятото. Когато нашите обичайни ритуали са нарушени, това провокира визията за това кои сме като обществена група. След една година, в която към този момент имахме толкоз доста разстройства в нашите рутини и ритуали и хората оповестяват, че се усещат все по-изолирани, коледните ритуали могат да ни предложат още веднъж възприятие за връзка.

Празненствата също постоянно акцентират нещата, за които би трябвало да сме признателни и тази признателност може също да усили възприятието ни за благоденствие. И даже да не можем да бъдем с обичани хора, прекарването на време в диалози по телефона или онлайн може да помогне за повишение на настроението ни. Само припомнянето на минали щастливи мемоари може да ни накара да се усещаме по-щастливи в сегашното.

Празнуването от сърце може да се почувства мъчно, когато тържествата са лимитирани и доста от нас са претърпели загуба, само че ритуалите, свързани с коледните обичаи, могат да ни оказват помощ да останем положителни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР