От Резово до Дуранкулак собствениците на имоти на първа линия

...
От Резово до Дуранкулак собствениците на имоти на първа линия
Коментари Харесай

Забраната за строеж на 100 м. от брега на морето удари собствениците на имоти на първа линия

От Резово до Дуранкулак притежателите на парцели на първа линия до морето ще пият по една студена вода. Но не е изключено и да тръгнат да блокират пътища, откакто предходната седмица в Народното събрание бе импортирана корекция в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Тя не разрешава всякакво строителство на 100 метра от брега, и то с подписите не на какъв да е, а на Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и Делян Пеевски.

Засега очакванията на притежателите на терени, които костват милиони, са, че готвените промени просто няма да минат през пленарната зала или че по някакъв метод ограничаването за строителство до 100 метра от брега ще отпадне.

Според сегашните текстове на закона в тази зона и в този момент е неразрешено строителството, и то от 2008 година насам. Но единствено по принцип, тъй като в преходните и заключителни разпореждания на закона бе позволено възбраната да не важи за законно построени и позволени обекти по настоящи подробни устройствени проекти.

Което разреши терени, принадлежащи в миналото към плажовете, да бъдат отчуждавани, заменяни, реституирани и след това включвани в рамките на урбанизирани територии. А те след това елементарно се застрояват с промени в подробните устройствени проекти.

Да не приказваме за множеството случаи на окрупняване на по-малки имоти, които се трансформират в чудесна хапка - на тях може да се построи цялостен хотелски комплекс, каквито към този момент има премного.

Промяната, импортирана в Народното събрание тъкмо в разгара на предизборната акция за локалните избори, затваря тъкмо тази малка врата в закона. На процедура на 100 метра от морската линия, а на плажовете за екологичен туризъм Иракли, Карадере и Корал - и на 500 метра, се стопира всякакво строителство, без значение какво планува устройственият проект. Отделно от това смяната задължава локалните управляващи да трансформират тези проекти по този начин, че да не дават опция за строителство в тази зона отсега нататък.

По Южното Черноморие общините посрещат,  меко казано, не изключително радостно вестта за смяната, тъй като в този момент би трябвало да прекрояват общите устройствени проекти, поради което ще се наложи да спрат планувани вложения, частни или публични.

В самия Бургас одобряват умерено препоръчаните промени, защото там няма доста свободни терени за строителство до морето, само че на юг и на север от регионалния център са  продадени имоти за милиони, които чакат своето застрояване по настоящите в този момент разпореждания на закона.

“Промените в закона няма да ни се отразят, защото не се постанова да вършим промени в общия организационен проект на Бургас. Засягат примерно зона “Хижите ” в парк “Росенец ”, само че там са частни терени ”, разяснява зам.-кметът по строителството на Бургас инж. Чанка Коралска.

В Поморие считат, че при всички случаи  измененията ще имат отражение в общината.

“Има си и положителните, и неприятните страни. За сметка на прекъсване на презастрояването, каквато е явно задачата на промените, ще се лимитират капиталовите планове в тази зона към брега ”, споделя основният проектант на общината арх. Деница Дечева.

Община Поморие тъкмо в този момент е в процедура по правене на нов общ организационен проект и арх. Дечева е предала на експертите плана за промени на закона, с цел да се съобразят с тях при правенето му.

Ограниченията обгръщат да вземем за пример част от притежателите на апетитните терени в местността Лахана, сред бургаския квартал “Сарафово ” и Поморие, която се трансформира в шлагер за богатите бургазлии в последните години. Един декар сега там върви сред 120 хиляди и 150 хиляди евро. Желаещите да се снабдят с къща на първа линия  със 180-градусова панорама към морето обаче ги чака неприятна изненада.

Лахана се обрисува като предстоящ квартал на богатите, където ще се позволява строителство с височина до 7 метра и доста зелени площи. Това значи дву- най-вече триетажни къщи.

Местните управляващи в Созопол са раздвоени за измененията.

“От една страна, е добре, че се мисли за екологията, само че това са доста хора, закупили парцели на едни цени, които в този момент ще се чудят какво да ги вършат ”, разясняват от общината. Ако препоръчаните промени бяха влезнали в действие преди 20 години, в този момент там нямаше да се пръкне баровски квартал като “Буджака ”, където има къщи и вили, безусловно кацнали на скалите над морето.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР