От ръководството на най-големия немски таблоид Билд“ (Bild) отрекоха появилите

...
От ръководството на най-големия немски таблоид Билд“ (Bild) отрекоха появилите
Коментари Харесай

От „Билд“ отрекоха твърденията, че ще заменят част от редакцията си с изкуствен интелект

От управлението на най-големия немски таблоид „ Билд “ (Bild) отхвърлиха появилите се изказвания, че ще съкратят част от публицистичния си екип, заменяйки освободените чиновници с изкуствен интелект (ИИ). На 20 юни други водещи европейски медии оповестиха, че от компанията майка и издател на ежедневника, Axel Springer SE, възнамеряват да внедрят технологията, с цел да „ автоматизират някои процеси “, базирайки се на информация от изпратени вътрешни имейли.

Въпреки това шефът по връзките на Bild Group, Кристиан Сенфт, е декларирал пред Cointelegraph, че „ тези изказвания са погрешни “ и че „ нямат желание да заменят публицистиката с ИИ “. Той въпреки всичко е пояснил, че фактически предстоят съкращения, само че те са част от „ стратегия за преструктуриране на районните клонове на вестника, която включва намаляването им от 18 на 12 до края на годината и закриване на 10 от 15 районни офиса “, защото огромна част от редакторската работа към този момент ще се прави в тяхната централа в Берлин:

„ Следователно задания, свързани с крайната обработка на фотоси и текстове или с отговаряне на читателски сигнали и запитвания, към този момент не е належащо да се извършват в районните офиси. Съкращенията нямат нищо общо с внедряване на изкуствен интелект. “, прибавя Сенфт.

Директорът е разкрил също, че идното закриване на работни места ще засегне най-вече чиновниците с по-ниска подготовка. Сенфт въпреки всичко не отхвърля изцяло потреблението на изкуствен интелект в публицистиката, само че единствено като спомагателен инструмент:

„ Ние подхождаме към тематиката с огромна доза последователност и сега сме подели голям брой начинания, които целят да проучат в кои аспекти от ежедневната ни работа изкуственият разсъдък би могъл да се ползва най-ефективно. Използването на ИИ освобождава повече време за редакторите и репортерите ни, което да употребяват за осъществяването на същинската част от журналистическата работа. Колкото и да е потребна технологията, публицистите в Axel Springer SE постоянно би трябвало сами да ревизират достоверността на информацията и качеството на готовите материали. “

Немският всекидневник „ Билд “ е учреден през юни 1952 година През 80-те години таблоидът е продавал повече от пет милиона копия дневно. До 2010 година тиражът на вестника е паднал до 3,55 милиона копия на ден, съгласно данни на Mondo Times, а съгласно Media Impact към 2022 година той е бил малко над 1 милион.

Бързото развиване на изкуствения разсъдък въпреки всичко провокира опасения измежду хората, че може да изгубят работата си в бъдеще. През май от IBM обявиха, че 7800 работни места в компанията могат да бъдат заети от ИИ през идващите пет години, което съставлява почти 30% от работната мощ на софтуерния колос. В отчет от 14 юни, направен от консултантската компания McKinsey & Co., се предвижда, че генеративният изкуствен интелект е в положение изцяло да автоматизира до 50% от всички задания, осъществявани през днешния ден от огромна част от чиновниците във всички браншове, в това число обвързваните с взимане на решения, ръководство, взаимоотношение със заинтригувани страни и други.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР