От протези до бижута, от автомобилни части до къщи, от

...
От протези до бижута, от автомобилни части до къщи, от
Коментари Харесай

Боян Пехливанов пред Actualno.com: Има ръст на 3D принтирането у нас

От протези до бижута, от автомобилни елементи до къщи, от оръжия до... палачинки - какво ли не към този момент може да бъде основано посредством 3D принтер. Технологията се развива интензивно и намира от ден на ден приложения. За трендовете при нея поговорихме с Боян Пехливанов, притежател на компанията B2N, която е пропагандатор и диструбутор на 3D технологии.
Г-н Пехливанов, бихте ли ни разказали малко за B2N – по кое време е основана компанията и по какъв начин навлезе в областта на 3D технологиите?
B2N е основана през 2006 година, само че до 2013 компанията извършва услуги в областта на строителния отрасъл, съвещания, капиталови планове, архитектурни услуги. От 2014 активността прераства в отваряне на първа работилница за 3D принтиране и предложение на българския пазар на всичко обвързвано с 3D технологиите: хардуер, програмен продукт, 3D принтери и 3D скенери. По-късно работата ни прераства в това да обслужваме задачите Балкани и да сме един от главните дистрибутори на 3D технологии в района. Паралелно с това развиваме работилницата си, която ражда всекидневно голям брой забавни и иноваторски планове. Навлязохме в 3D технологиите, тъй като видяхме големия капацитет да работим в доста разнообразни сфери и приложения и да сътворяваме нещо свястно, както и да усъвършенстваме съществуващи планове и технологии.
Какъв вид артикули оферирате?
3D принтери, скенери, програмен продукт, материали и консумативи в тази посока. В принтерите имаме две съществени посоки: такива за индустриално прилагане, в това число за принтиране на метал, само че имаме и принтери, подобаващи за нахлуване или първи стъпки в 3D принтирането, както и за сферата на образованието.
Клиентите Ви най-вече от България ли са или и от други страни? И има ли частни лица измежду тях или са главно предприятия?
Основната група от клиенти са ни инженерни компании, производители, само че също и доста зъботехници, скулптори, архитекти, дизайнери, както и образованието. С нашите артикули обслужваме 12 страни, задачите Балкани, като на локално равнище имаме сътрудници, посредством които изпълняваме първокласен сервиз и местни доставки.
От какви 3D технологии се интересуват най-вече българските Ви клиенти?
Принтиране на здрави материали и, несъмнено, доста постоянно оказваме помощ и за реализацията на планове още в самата фаза на планиране или 3D моделиране. От позиция на машини, хората започнаха с първи стъпки с по-малки машини – десктоп, само че последователно схващат, че има още доста благоприятни условия.
До каква степен 3D принтирането въобще има приложение в България? Забелязва ли се растеж на разпространяването му в последните години?
Ръст несъмнено има. Цифрите са от целия район, само че виждаме междинен годишен растеж от 158% за последните 4 години.
Прочетете цялото изявление в
Интервю на Деница Райкова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР