От Прокуратурата излязоха с позиция до медиите по повод изявления

...
От Прокуратурата излязоха с позиция до медиите по повод изявления
Коментари Харесай

Прокуратурата заяви, че няма да позволи да бъде използвана в следизборни манипулации

От Прокуратурата излязоха с позиция до медиите във връзка изказвания на политически лица в общественото пространство. 

" Отново сме изправени пред ежедневното потребление на Прокуратурата на Република България и фигурата на основния прокурор като залог за политически изяви и реализиране на тяснопартийни цели с нелегитимни средства. Многократно сме имали мотив да заявим, че „ върховенството на правото “ е висша полезност. Недопустимо е под привидния претекст за спазването му да се разрушават негови съществени стълбове ", показват те. 

Конкретен мотив е изказванието на Христо Иванов за неналичието на „ интерес от страна на прокуратурата към отчет на ДАНС “ по отношение на градежа на „ Турски поток “. Според прокуратурата това е следващият образец за политически спекулации и блян към злепоставяне на прокуратурата. Според тях подобен отчет на ДАНС не е постъпвал въобще в прокуратурата и няма по какъв начин обективно да е проявен или не интерес от тяхна страна.

" Няма да разясняваме останалите изказвания за контакти сред прокуратурата и политически водачи, тъй като същите демонстрират най-малкото непознаване на Конституцията, законите на страната и европейските полезности. На всички адвокати, в това число и на господин Иванов, би следвало да са ясни разликите в пълномощията и функционалностите на прокуратурата, на Министерство на вътрешните работи и на ДАНС, тъй като те произтичат от закона. Когато се приказва за съответен източник на информация от държавен орган с избрани и характерни отговорности, напълно разнообразни от тези на прокуратурата, запитванията разумно би следвало да са ориентирани към този източник, вместо против прокуратурата да се тиражират неистини и нападки. Подобни погрешни изказвания и офанзиви подкопават доверието към институциите и вършат все по-трудно взаимоотношението сред тях. Резултатите от този развой са към този момент осезаеми за всеки български жител и се виждат все по-ясно - ширеща се престъпност, задълбочаваща се експанзия, гибел на пътя, липса на съответен отговор на законодателната и изпълнителната власт, липса на държавност ", показват от държавното обвиняване. 

" Прокуратурата няма да разреши да бъде въвлечена и употребена в следизборните политически операции. Реформата би трябвало да има свое същинско наличие и смисъл и не може да се свежда до промяната на обособени персони или до потребление на съществуващи процедури без правни главния, само че с явни политически цели. Всички станахме очевидци на производствата против основния прокурор пред Висш съдебен съвет, инициирани от разнообразни министри на правораздаването, в това число от този на управляваната от господин Христо Иванов партия. Изходът от тях сподели на българските жители политическия блян към преодоляване на прокуратурата посредством дискредитиране на ръководителя й, завоалиран с неизпълними обещания за смяна. От юридическа позиция е известно, че промените, за които се приказва непрекъснато, изискват промени в Конституцията със надлежно парламентарно болшинство, а някои даже привикване на Велико Народно заседание ", допълват оттова. 

Прокуратурата показва, че ще поддържа и ще взе участие експертно във всяка промяна, която е в полза на българските жители и има за цел въвеждането на по-ефективни механизми в активността на органите на правосъдната власт, като главен страж на върховенството на правото, и която е в сходство с достиженията на правото на Европейския съюз и положителните европейски практики.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР