От ПП-ДБ са изпратили на ГЕРБ чернова на коалиционно споразумение.

...
От ПП-ДБ са изпратили на ГЕРБ чернова на коалиционно споразумение.
Коментари Харесай

Акад. Денков потвърди: ПП-ДБ са изпратили на ГЕРБ чернова на коалиционно споразумение

От ПП-ДБ са изпратили на ГЕРБ чернова на съдружно съглашение. Това заяви министър председателят Николай Денков пред медиите, откакто откри образователната година в Националната природо-математическа гимназия " Академик Любомир Чакалов " в столицата, чийто ученик е и той.

" Ние сме изпратили един вид на текст, който оглеждат, разискват, това, което е значимо за мен, да има поддръжка. За момента има такава поддръжка ", сподели той в отговор на въпроса дали чака партиите, които поддържат държавното управление, да подпишат съдружно съглашение.

От ГЕРБ упорстваха за такова още при започване на основаването на държавното управление, което избраха дружно с ПП-ДБ и поддръжката на Движение за права и свободи. В същото време от Политическа партия бяха срещу подписването на такова. Те предложиха механизъм, който да подсигурява спазването на поети задължения от подкрепящите държавното управление партии, като в него имаше записани 7 точки.

" Каним ГЕРБ - Съюз на демократичните сили да влезем на следващия ден в диалози за формализиране на тези гаранции в документ със заглавие " Механизъм за гарантиране на реформаторската стратегия ", сподели на 23 юни Кирил Петков. " Не приказваме за съдружно съглашение, приказваме за механизъм, който да обезпечи съблюдаване на поетите задължения при образуването на държавното управление ", изясни тогава пред медиите Лена Бориславова на въпроса при какви условия биха подписали съдружно съглашение с ГЕРБ-СДС.

Лидерът на Демократична България Христо Иванов още тогава разяснява, че не е значимо по какъв начин ще се споделя документът, а да се извършват уговорките в него от двете политически сили.

" Важно е да имаме поддръжка в Народното събрание, което да подхожда на задачите, целите и програмата, която управляваме. За момента има такава поддръжка. Работи се по законодателната стратегия и в случай че това продължава по този начин и успеем да свършим нашите задания, аз не виждам аргументи за терзания ", сподели за вероятността пред общото ръководство Денков.

Попитан дали в съдружното съглашение ще има текст политиците от въпросните партии да не се месят в работата на министрите, министър председателят беше безапелационен, че " това е част от разделянето на законодателната и изпълнителната власт ".

" Казал съм на министрите ми, че когато вземат значими решения, би трябвало да ги разискват с мен. Никой не може да ги командва извън, те са част от нашия Министерски съвет ", добави ротационният министър председател.

Той даде обещание и повече пари за обучение в бюджета за идната година. " И предходната, и тази година, както и идната, системата на образованието има все по-голям бюджет ", сподели той.

" Ние задвижваме цялата система, която касае да се развие образованието. Важното е, че всички желаеме да допринесем за нашето обучение и не е значимо кой е министър-председател, а да се работи крепко. Искам всички да знаят, че от образованието зависи бъдещето на България ", заключи Николай Денков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР