От понеделник се оказа, че липсват много медикаменти, които до

...
От понеделник се оказа, че липсват много медикаменти, които до
Коментари Харесай

Лекар в спор с фармацевт: В понеделник стана ясно, че много лекарства липсват от аптечната мрежа

От понеделник се оказа, че липсват доста лекарства, които до този миг бяха налични по аптечната мрежа. Това стана с въвеждането на електронните предписания, които станаха наложителни. Това сподели доктор Гергана Николова, която е член на Български лекарски съюз.

Според нея има две вероятни пояснения. Единият вид е до този миг е ставала сериозна замяна на медикаментите, изписвани на бяла рецепта и подмяна с това, което е налично в аптеката. Възможно е да е и всеобщ отвод, тъй като системата се блъска във опцията за генерична подмяна на медикаментите, изясни доктор Николова.

Според нея в тази система съществуват доста пробойни, тъй като нито едно заболяване не се лекува по общи правила, а самостоятелно за всеки един пациент.
Трябва да има наличност в аптеката на всички генерици. Не мога да церя с копи-пейст, не може да се лекува с това, което го има. Ако нещо го няма в аптеката има разпоредба, която споделя, че то би трябвало да бъде доставено в границите на 24 часа.
доктор Гергана Николова

Според ръководителя на Асоциацията на притежатели на аптеки Николай Костов няма дефицит на медикаменти, а медиците предписват лекарства, които ги няма или не се доставят. Това съгласно него се случва, тъй като лекарите нямат информация какво има на пазара.
Има забъркани материални ползи. Аз съм заинтригуван, тъй като няма необикновен проблем с ел. рецептите. Лекарите са се страхували някой да ни им подменя медикаментите, а с електронните предписания това става невероятно, по този начин просто се стяга контрола.
Николай Костов

Министерството на здравеопазването не знае какви медикамент има в аптеките, добави още Николай Костов.

БЛС не е срещу електронните предписания, изясни доктор Николова. Ние считаме,че би трябвало да съществуват и двата типа както е по света, сподели тя.

Целия диалог вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР