От понеделник очакваме пълно нормализиране на полетите на всички летци,

...
От понеделник очакваме пълно нормализиране на полетите на всички летци,
Коментари Харесай

Полетите на летците от "Граф Игнатиево" ще се нормализират от понеделник

От понеделник чакаме цялостно нормализиране на полетите на всички летци, сподели зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов, който показа информация пред парламентарната Комисия по защита през днешния ден в границите на чуване на представители на управлението на военното ведомство за обстановката в авиобазата " Граф Игнатиево ".

С водачи от авиобазата се прави наземна подготовка за възобновяване на тяхната убеденост да летят. Дежурните сили и летците, които носят бойни наряди, са на линия, в никакъв случай не е прекъсвано носенето на бойно дежурство за защита на въздушното пространство от българските изтребители, изясни още той.

Запрянов уточни като съществена причина за станалото обстоятелството, че нальотът на летците не е задоволителен и за комплицирани условия някои от тях са се почувствали незадоволително уверени да летят. " Причините за обстановката не са в горивото, авиационно гориво има ", безапелационен е той.

Допълнително обаче е станало ясно, че част от седемте оперативни самолета МиГ-29 имат останал летателен запас по няколко часа. Говорим за седем оперативни самолета, само че самолетите, на които може да летят водачите за подготвителни полети, които имат по-голям авиационен запас, са по-малко, сподели Атанас Запрянов. Поради това нальотът е бил стеснен.

По думите на зам.-министъра водачите не са знаели за какво доставените 10 мотора за изтребителите - четири нови и шест ремонтирани, не се инсталират и не се употребяват, което ненапълно им е повлияло душевен. Те не се знаели за проблемите с документите на моторите, които обаче са свързани с риск за техния живот, защото от военното ведомство първо би трябвало да изяснят до каква степен тези мотори подхождат на това, което написа във формулярите им.

По думите на Запрянов водачите не са знаели също, че четирите нови мотора нямат сензори за маслото, които се чакат, и че заради тази причина и те не могат да бъдат употребявани, което не е знаел даже командирът на авиобазата. Това е въпрос на връзка, която е трябвало да бъде направена към този момент сред командването на авиобазата и командира на типа въоръжена мощ, и МО, уточни Запрянов.

Това е доведено да знанието на персоналния състав, хората в този момент знаят, че няма субективна причина, която да бави подготовката на летателната техника и потреблението на доставените мотори, а има документална причина, която би трябвало да бъде изяснена.

Заместник-министърът осведоми, че идната седмица има взаимна авиационна подготовка с полските Военновъздушни сили. Имаме увещание от командването въз основата, че всички действия - както с полските Военновъздушни сили, по този начин и с Военновъздушни сили на Италия, са координирани, правят се и ще се включат и тези водачи идната седмица, сподели зам.-министърът.

Според Атанас Запрянов обстановката е била употребена от доста медии с разнообразни тълкования. От военното ведомство считат, че в тази ситуация има дисциплинарен проблем от позиция на координацията на информацията сред другите структури.

При чуването беше посочено още, че има закъснение, само че се чака доставката на характерно масло, което е доста значимо за моторите на изтребителите МиГ-29. Председателят на комисията ген. о.р. Константин Попов, някогашен пълководец на Военновъздушни сили, прикани по време не полемиката присъстващите да се отнасят с почитание към военните летци.

Друг някогашен пълководец на военната ни авиация - генералът от запаса Симеон Симеонов, както и други членове на комисията, се изрече в поддръжка на военните водачи, които по думите му си имат лимит, разяснявайки, че те са постъпили рационално поради събитията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР