От петък вечер има входирано официално искане от страна на

...
От петък вечер има входирано официално искане от страна на
Коментари Харесай

Русия вече е поискала официално България да плаща за газ в рубли

От петък вечер има входирано публично искане от страна на съветския контрагент. Тоест, към този момент непосредствено е декларирано искане за заплащане в рубли на природния газ, сподели в ефира на Българска национална телевизия министърът на енергетиката Александър Николов.
Той напомни, че позицията на Европейски Съюз е, че сходно нещо няма по какъв начин да се случи и Европейски Съюз няма по какъв начин да се поддава на изнудване. В договорите сред сътрудниците ясно е написан методът на заплащане и той не включва заплащане в рубли, разясни министърът.
Той уточни, че по време на война спазването на правни връзки е много под въпрос.
"Още не мога да кажа какво и по какъв начин ще се случи след средата на април. Дали ще има механизъм, по който да се заплаща в евро и по-късно да се превалутира и надлежно - изкуствено се подвига цената, следва да забележим ", разяснява Николов.
Договорът от наша страна се съблюдава, не сме в нарушаване, това е извънредно значимо да се знае, сподели министър Николов. По думите му, в случай че спре кранчето на газ от Русия, към този момент се водят спомагателни договаряния със прилежащи страни, с Азербайджан, по отношение на природен газ, полутечен газ, който да бъде доставен. Той би могъл да бъде доставен през Гърция или през Турция, посочи министърът.
"Нека не забравяме, че настоящият контракт с „ Газпром екпорт “ е до края на годината. Това значи, че те би трябвало да ни доставят природен газ до края на 2022 годината ", сподели енергийният министър. Той добави, че от 1 юли нататък количествата газ, които ще идват по контракта с Азербайджан, ще бъдат много по-високи. Тоест, сигурно имаме други възможности и сигурно можем да се оправим, съобщи енергийният министър.
В отговор на въпрос дали КЕВР саботира министерството на енергетиката, министърът сподели: "Не, по никакъв мотив “. Той обясни механизма, по който се случва приемането на цената за природния газ.
"Предложението идва от "Булгаргаз ", преглежда се в елементи от КЕВР и се приема или се предлага смяна, в случай че има потребност от такава. Към момента, както "Булгаргаз ", по този начин и КЕВР вършат всичко допустимо на фона на война, извънредно покрай нас, въпреки всичко да се съблюдава някакъв естествен механизъм, който да държи цената до оптималната степен обществено допустима ", съобщи министър Николов.
По думите му, цената за това, което се случва в Украйна, я плащаме всички.
"За страдание ще е мъчно, би трябвало да бъдем оптимално откровени към всички. Няма по какъв начин в случай, че се употребяват всички вероятни средства при тази война, това да не включва и стопански резултат, който за жалост се заплаща от обществото ", сподели министърът.
Той уточни, че това, което са създали КЕВР, дружно с "Булгаргаз " е, че в много по-тежкия месец март са съумели да задържат цената покрай тази през февруари, с 3 % покачване тогава.
От тук нататък отоплителният сезон е близо до привършване, надлежно резултатът като общ разход за семействата няма да е толкоз сериозен, сподели Николов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР