От партията на Борисов залагат на финансова дисциплина, без резки

...
От партията на Борисов залагат на финансова дисциплина, без резки
Коментари Харесай

Какво ни обещават ГЕРБ и БСП в предизборните си програми



От партията на Борисов залагат на финансова дисциплинираност, без внезапни промени в данъчното облагане. Социалистите оферират унищожаване на плоския налог. И двете огромни партии упорстват, че ще реформират администрацията с курс към е-правителство



Броени дни преди вота на 4 април предизборната конкуренция е в разгара си и претендентите за идващия мандат в Народното събрание чертаят своите хрумвания за ярко бъдеще в опит да ни убедят, че могат да изведат България от дъното на европейските ранглисти за витален стандарт, БВП и вложения.

„ Марица “ ревизира какво дават обещание основните предизборни документи на главните партии по значимите въпроси, касаещи стопанската система, бизнес климата, финансовата и обществена политика.

ГЕРБ - не престават линията на кабинетите „ Борисов “ 2 и 3

Управляващата партия показа предизборната си стратегия за интервала 2021-2025 година без радикални промени в икономическата, обществена и финансова политика. Ключови цели са от дълго време познати - електронно държавно управление и цифровизация на администрацията, либерализация на енергийния пазар, довеждане докрай на газовите връзки с Гърция, Сърбия и Турция. Борбата с корупцията, която бе акцент в предходната стратегия, остава на дневен ред. Всичко това цели възстановяване на бизнес климата в страната.

Приоритет №1 при обществените разходи ще бъде обаче образованието, за което ще се отделят близо 5% от Брутният вътрешен продукт. Следващите значими акценти са инфраструктурата, ВиК секторът и и саниране. По отношение на усвояването на средства от европейските стратегии през новия мандат водещи ще бъдат зелената стопанска система и нововъведенията.

От ГЕРБ не плануват никакви внезапни придвижвания в данъчната политика, която ще продължи да залага на плоския 10- процентен налог. ГЕРБ не считат да трансформират и курса към строга фискална дисциплинираност. Партията дава обещание да се оправи с дефицитите поради COVID-19, без да подвига налози, само че и без да понижава данъчната тежест. Друга съществена цел, която от ГЕРБ залагат, е присъединение на България към еврозоната по проект на 1 януари 2024 година, заради което доста от обещанията в предизборната стратегия са в евро.

В ГЕРБ се надяват, че с тези ограничения Брутният вътрешен продукт у нас ще може да стигне към 100 милиарда евро (196 милиарда лева.) през 2025 година, което е забележителен растеж в съпоставяне със сегашните 119 милиарда лв.. Целта е Брутният вътрешен продукт на глава от популацията да се увеличи от настоящите сега 53% на към 65-70% от средноевропейското ниво. С това партията се надява да обърне емиграционните трендове, което пък теоретично може да сътвори повече конкуренция на вътрешния пазар и да върне експерти от чужбина в страната.

Българска социалистическа партия с прогресивни хрумвания за стартъп стопанска система и данъчна промяна

Програмата на левицата, като на опозиционна партия, разумно включва доста нови хрумвания. Според документа, главната цел е интензивен стопански напредък, както и увеличение на приходите, потреблението и вложенията.

Според Българска социалистическа партия промяна на стопанската система у нас минава през два съществени стълба. Първият е цифровизация (която участва в програмата на всяка една партия). Според левицата вторият главен дирек е развиването на водородната стопанска система. От Българска социалистическа партия обръщат особено внимание на дребния и междинен бизнес в предизборната си стратегия. Сред предложенията им са финансов щит за дребните и междинни предприятия, поддръжка на ликвидността им посредством Българска банка за развиване, възстановяване на достъпа до финансиране и дейно ръководство на европейските фондове. С тези ограничения от Българска социалистическа партия желаят да усилят приноса на микро, дребните и междинни предприятия към Брутният вътрешен продукт от 58% на 70% - линия, в която са разграничават радикално от главните си съперници от ГЕРБ, които по-скоро разчитат на едрия бизнес и основават условия за него.

Едно от предложенията е въвеждане на на Стартъп виза за България. Очевидно от Българска социалистическа партия са разбрали икономическия принос при насърчаването на нововъведенията и също по този начин дават обещание основаване на юридическа форма за стартъпи и новаторски компании в България посредством изменение на Търговския закон и улеснение присъединяване на подобен вид компании в публични поръчки.

Фискалната и данъчната политика, която възможен кабинет на Българска социалистическа партия ще изповядва, може да бъде систематизирана с откъс от личната им стратегия - „ стабилно социално-икономическо развиване с финансова непоклатимост “. Много от ограниченията, препоръчани в документа, са директно продължение на разнообразни законопроекти, които левицата е внасяла и в това национално заседание - понижаване ставките на Данък добавена стойност за храни и медикаменти и въвеждане на фамилното подоходно облагане.

Ключово обаче е желанието на Българска социалистическа партия да отстрани плоския налог, като го размени с прогресивно подоходно облагане на физическите лица. Освен това от ляво желаят и приравняване на данъчните ставки върху приходите, приходите от дивиденти и ликвидационни дялове с данъчните ставки върху приходите от труд. Що се отнася до данъчната политика, ГЕРБ и Българска социалистическа партия имат единствено една обща точка - опазване на сегашната ставка на корпоративния налог.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР