От новата учебна година въвеждаме доста нови неща, не се

...
От новата учебна година въвеждаме доста нови неща, не се
Коментари Харесай

Учебниците от 1 до 7 клас може да не се носят в училище, ще са и в електронен вид

От новата образователна година вкарваме много нови неща, не се касае единствено за козметични промени. Една такава оригиналност е цифровата раница. Това съобщи зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова в навечерието на новата образователна година, която стартира на следващия ден.

Тя напомни, че физическите учебници от първи до седми клас може да не се носят, защото към този момент ще бъдат цифровизирани.

По отношение на изпитите Лазарова изясни, че промени в националните външни оценения съвсем няма да има.

Сериозни промени няма да има. В 4-ти клас няма промени, в 7-ми клас се трансформира единствено характерът на дилемите, в броя им няма да има смяна. По БЕЛ, да вземем за пример, ще се засилят детайлите за разбор и мислене. В 10-ти клас ще има единствено промяна на броя на дилемите по БЕЛ, т.е. от 23 стават 21 и по този начин ще имат повече време да работят по дилемите за сформиране на текст. Това е разчупване на модела, което е едно малко начало. Целта е да се подтиква мисленето и да могат учениците да показват лично мнение, лична позиция, разясни зам.-министърът на образованието.

Що се касае до ваканциите, тя заяви, че първата почивка ще е есенната – от 28 октомври до 1-ви ноември, а Коледната ще бъде от 23 декември до 2-ри януари.

Лазарова засегна и казуса с дефицита на преподаватели.

Има дефицит на учители, изключително по естествени науки, по БЕЛ, по математика и осведомителни технологии. В тази връзка от 2-3 години се работи с ВУЗ-овете за стимулиране на студентите, които приключват педагогичен специалности. Училищата са отворени и за студенти, които желаят да работят, въпреки и да не са приключили, в финален курс, тъй като има студенти, които са пределно стимулирани и обичат децата. Това също е вид. Има и много пенсионери, които се връщат на работа, тъй като демонстрират съпричастност, разяснява Емилия Лазарова.

На въпрос, какво бихме могли да взаимстваме от финландската просветителна система, давана за образец като най-хубавата и ефикасна в света, Лазарова показа, че за задачата е нужна по-мащабна промяна в образованието и напълно нова визия на образователната активност.

Лазарова акцентира, че с цел да се борим дейно против разпространяването на опиати в учебните заведения, е нужна по-голяма интензивност от страна на цялото ни общество – родители, учители и психолози.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР