От нов респиратор има нужда неонатологичното отделение в МБАЛ Д-р

...
От нов респиратор има нужда неонатологичното отделение в МБАЛ Д-р
Коментари Харесай

Събират дарения за нов респиратор за новородени за МБАЛ-Кърджали

От нов респиратор има потребност неонатологичното поделение в МБАЛ " Д-р Атанас Дафовски " АД - Кърджали. Здравното заведение взе участие в следващата акция, с която Фондация " Нашите недоносени деца " цели да усъвършенства грижите за най-малките и нежни новородени от всички краища на България. С помощта на донори се събират средства за закупуването на по този начин значимата за отделението инсталация. Кампанията е на стойност 41 580 лева , а всеки който желае да я поддържа, може да го направи посредством подаяние по банков път от раздел " Активни акции " в уеб страницата на фондацията.

Респираторът, от който отделението се нуждае, е жизненоважен за подкрепяне на дишането на прибързано родените бебета, които в множеството случаи се раждат с незадоволително развити бели дробове . В неонатологичното поделение в Кърджали сега употребяват доста остарял модел респиратор и за помощ към Фондацията се обръща завеждащата доктор Нурие Шабан.

" Иска ни се да разполагаме с по-нов уред, защото той е доста по-щадящ за белите дробове при обдишване, което е изключително значимо при недоносените бебета, родени с тегло под 1500 гр. ", споделя тя.

Неонатологичното поделение на МБАЛ " Д-р Атанас Дафовски " АД поделение е с II равнище на подготвеност и по тази причина бебета родени с тегло под 1200 гр. и преди 28-а г.с. би трябвало да бъдат приведени в трето равнище неонатологично поделение. Но заради неналичието на добър респиратор, сега даже бебета с тегло под 1500 гр. се постанова да бъдат превозени до Пловдив.

" Респиратор от ново потомство е необходим и за случаите, в които се изисква провеждане на инвазивна и неинвазивна вентилация по неотложност ", посочва доктор Шабан.

Неонатологично поделение на МБАЛ " Д-р Атанас Дафовски " АД е само по рода си в цялата Кърджалийска област. В него се поставят грижи както за родените в АГО - гр. Кърджали, по този начин и за постъпилите рискови деца родени в други общини - Момчилград, Крумовград, Златоград . Всички недоносени новородени се обслужват в неонатологично поделение на болничното заведение в Кърджали.

През миналата година в нея са се родили близо 400 бебета, като наклонността е ражданията да се усилват. Над 10% от ражданията са преждевременни.

Може да научите повече за акцията на Фондация " Нашите недоносени деца " на:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР