От носителя на най-големите литературни награди на Скандинавския север идва

...
От носителя на най-големите литературни награди на Скандинавския север идва
Коментари Харесай

Небето, жълто като сяра - страстна любовна история

От носителя на най-големите литературни награди на Скандинавския север идва епична любовна история за богато семейство от Хелзинки и за мъжа, който разкрива техните секрети.
Три велики романа на Шел Вестьо го утвърдиха като водещото име измежду актуалните финландскошведски създатели. „ Където в миналото вървяхме “ беше преведен на множеството европейски езици и бе отличен с премията „ Финландия “, най-престижната в родината му, а филмът по него бе номиниран за „ Оскар “. „ Мираж 38 “ бе почетен с Наградата на Северния съвет за 2014 година „ Небето, жълто като сяра “ получи премията на Обществото за шведска литература. След първите два романа, това е третият, който излиза на български в издание на „ Персей “ и превод на Росица Цветанова. Номиниран е във Франция за премията „ Жан Моне “ и Наградата на читателите.
Семейството на младия воин повествовател отпътува за отмора в скромна селска къща, която са наели край морето, където небето носи нюанс на жълта сяра. Разказвачът е потомък на междинната класа, само че това лято се сприятелява със самоуверения Алекс Рабел, внук на промишлен магнат. Той се влюбва в Стела, по-малката сестра на Алекс. И по този начин стартира бурна и неизбежна любовна връзка, която обгръща години. Светът към тях се трансформира, както и животът им. Но под блестящото лустро семейство Рабел крие тъмна загадка.
Повествованието се простира от избелелите от слънцето мемоари от детството на разказвача от 60-те чак до през днешния ден, когато мракът от ден на ден се сгъстява.
Майсторски написана история за обич и изменничество, очаквания и фантазии, принуждение и съучастничество, другарство и мемоари, по какъв начин те се трансформират с времето и по какъв начин се построяваме като персона от любовта, неуспеха и времето, в което живеем. Шел Вестьо в действителност е в най-хубавата си форма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР