От нивото на риск вече ще зависи през какъв период

...
От нивото на риск вече ще зависи през какъв период
Коментари Харесай

ГИТ ще проверява предприятията според рисковия им потенциал

От равнището на риск към този момент ще зависи през какъв интервал инспекторите по труда ще ревизират другите обекти.

За задачата предприятията в България ще бъдат разграничени на четири съществени групи при оценката на техния рисков капацитет съгласно направената дефинитивна методика по план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “. Проектът се финансира от оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, съфинансирана от Европейски Съюз посредством Европейски структурни фондове, оповестяват от ГИТ.

Предвижда се предприятията от всяка група да бъдат групирани в няколко равнища на риск, от което ще зависи честотата на инспекциите на Инспекцията по труда. Оценените като най-рискови предприятия ще бъдат проверявани най-малко един път в границите на година, а идната група – на две години. Предприятията, които в най-голяма степен извършват законодателството, могат да не бъдат посетени от инспектори по пет и повече години.

В едната група за оценяване на капацитета са обособени обектите на надзор от всички стопански действия, за които има насъбрани данни за активността им, в това число и от контролната активност на Инспекцията по труда. Предприятията, които занапред стартират да развиват активност, са друга група, чийто рисков капацитет ще бъде оценен особено. Третата обособена група обекти на надзор, които ще се правят оценка, са тези от бранш „ Строителство “. Дейността е високорискова и характерна поради късите периоди, в които завършват обособените стадии при строително-монтажните работи. Също поради своята специфичност, настрана ще се правят оценка и обектите на надзор, които са част от предприятия с изнесени териториални структури.

Самата оценка на рисковия капацитет и групирането на обектите на надзор съгласно равнището му ще се прави от специфичен програмен продукт, чието създаване следва. Той ще проучва разнообразни индикатори, избрани в методиката. Ще се имат поради статични индикатори, свързани с пазара на труда – икономическата активност, в която работи предприятието, брой заети, териториално разположение на обекта на надзор и други Други индикатори, по които ще се прави оценка той, са динамичните, т.е. резултатите от контролната активност, които като цяло ще имат по-висока относителна тежест при оценката, данните за трудовия травматизъм, подадени сигнали за нарушавания и така нататък Всяко открито нарушаване също ще има друга тежест при оценката. В строителството да вземем за пример необезопасените обекти при работа на височина, както и работата без трудов контракт ще покачват най-вече рисковия капацитет на обектите на надзор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР