От Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива заплашиха

...
От Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива заплашиха
Коментари Харесай

Търговци и превозвачи на горива готвят масови протести заради спорен закон

От Националното съдружие на търговци и превозвачи на горива заплашиха с протестни дейности още тази седмица, в случай че не бъдат преразгледани текстовете в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. По думите на представители от сектора законът обрича на банкрут дребните бензиностанции в страната, съобщи кореспондент на Novini.bg.

,,Според предвижданите промени в Закона, търговците би трябвало да имат капитал от 1 милион лв. и гаранция от 500 000 лв., с цел да се записват и да влязат в пазара на нефт. На процедура това слага в неспособност доста от търговците да се записват и да влязат на пазара. От нашето съдружие сме построили своите бензиностанции в най-бедните региони, в селата. Давам един образец - дребната селска бензиностанция ще внесе гаранция от 20 000 лв., а мощната бензиностанция също ще внесе 20 000 лв.. В подобен случай няма правдивост. Това са бариери, които слагат бизнеса в изискване да не го извършва. Това ще докара до повишение на цените. Затова молим институциите за прекъсване на закона. Инициирахме подписка от жителите и събрахме над 2500 подписа срещу този закон. Обърнахме се към омбудсмана Мая Манолова да внесе тази подписка в Конституционния съд, тъй като това е гласът на хората'', съобщи пред публицистите Симо Симов, представител на Сдружението.

Той разгласи също по този начин, че от сектора плануват да провеждат митинги, сходни на тези на "Жълтите жилетки " във Франция.

,,Не заплашваме никого. Но когато човек е обезверен и си губи хляба, е подготвен на всичко. Решихме и ние да се идентифицираме с Жълтите жилетки, по тази причина ще излезем на улицата и то още тази седмица. Очакваме към митингите да се включат над 400 000 души. Нашите компании са на територията на цялата страна. Искаме да разбираем на хората, че с този закон освен ние ще останем на улицата, защото този закон ще има резултата на доминото'', изясни Симов.

,,През миналите месеци направихме доста среди с политически персони, които дадоха обещание, че ще бъде преразгледан законът, само че до такива дейности не се стигна. Това е и корупционен закон, освен лобистки. Нямаше безусловно никакъв спор по закона. Проблемът е в кошницата с моркови – колкото по-голяма е кошницата с моркова, тогава може да си позволиш всевъзможен закон. Но ние няма да се откажем. Трябва да има подобен закон, само че не в подобен формат, който да обслужва и пази монопола'', показа още Симо Симов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР