От над 9 млн. лв. европейски средства, предвидени за ремонт

...
От над 9 млн. лв. европейски средства, предвидени за ремонт
Коментари Харесай

Няма да ремонтират Борисовата градина: Пренасочват парите към 6 квартала

От над 9 млн. лева европейски средства, планувани за ремонт на Борисовата градина, часто от които ще бъдат вложени за ремонт и облагородяване на към 50 междублокови пространства в 6 столични региона. В 26 от тях ще се изградят детски площадки. Това съобщи Десислава Билева, заместник-кмет по направление „ Зелена система, екология и земеползване ", която даде къс брифинг в градинката пред хотел " Рила " в столицата.

„ С кмета на регион Средец за тази година и за предходната бяхме планували ремонт на Княжеската градина и на пространството против хотел Рила. Те стартираха през предходната година, виждате към този момент са актуализирани алеите, и се надявам напролет да ви поканим още веднъж на това прелестно място в центъра на София ", сподели тя.


БГНЕС

„ Кметът на региона прави алеите, ние напълно ще възобновим зеленото пространство, ще оправим напълно тревната настилка, тъй че се надявам да стане едно привлекателно място в центъра. Именно на територията на регион Средец бяхме планували и ремонт на Борисовата градина, извънредно се вълнувах, тъй като с безвъзмездните средства от 9 млн. ще можем да облагородим този толкоз значим за нас парк. За страдание обаче две дружества- „ Гражданска самодейност за релсов превоз в София " и съдружие „ Спаси 2000 " апелират решението, че не подлежим на Оценка на въздействието върху околната среда и това слага пред голям риск загубата на тези 9 млн., тъй като те би трябвало да бъдат разходвани до края на 2023 г ", изясни заместник-кметът.


БГНЕС

„ Още юни месец Столична община завоюва делото, само че за жалост то още веднъж бе обжалвано, тъй че този риск сложи пред нас въпроса, че трябват незабавни решения. Добрата съгласуваност с кметовете на региони и с ръководещия орган на оперативна стратегия „ Регионално развиване " се надяваме, че след одобрение от СОС на нашия отчет, който внесохме, ще можем на територията на шест региона, които попадат в зоните за влияние, в действителност да изградим едни неповторими междублокови пространства със страхотни площадки. И там ще разчитаме на поддръжка на други кметове на региони ", изясни още тя.

„ Всички кметове от шестте региона са подали заявки и се надявам тези междублокови пространства да станат една мрежа от такива прелестни зелени и подредени пространства. Общата сума за облагородяване на региона е 350 000 лева ", посочи Билева.


БГНЕС

БГНЕС

„ Имам увещание от няколко политически групи в СОС, че няма да се вършат политики от зелените площи и по този начин ще успеем да спасим и влагаме, с цел да можем да облагородим 50 междублокови пространства. Това е голям резултат в шест разнообразни квартала, който ще бъде реализиран. Осветяване на улици, слагане на скамейки, паркоместа пред блоковете, всичко това ще бъде построено след решение на СОС. От тези 50 междублокови пространства, в 26 от тях ще се изградят детски площадки. Това е огромен, значим, добър резултат, по който моля в четвъртък да получим поддръжка ". Това съобщи ръководителят на СОС Георги Георгиев. Трябват повече пари за възобновяване, за поддръжка на Борисовата градина, за алеите, за осветлението и това ще бъде направено в границите на тазгодишния бюджет ", разясни още той.


БГНЕС


БГНЕС

„ От 3 години се борим да получим право да върнем естествения тип на градинката пред хотел Рила ", съобщи кметът на регион Средец Трайчо Трайков. „ Миналата седмица направихме действен проект за засаждането на растенията, за парковата мебел, за осветлението и за водното огледало. Що се отнася за Борисовата градина, там регионът няма официално отношение към процедурата, само че защото сме получатели на сигналите на жителите за разрушени алеи, за несветещи лампи, аз моля какъвто и да е изходът от тези правосъдни процедури, да бъдат заделени някакви средства, въпреки и в по-малък размер, за общинското дружество „ Паркове и градски градини ", което стопанисва Борисовата градина, с цел да могат да бъдат осъществени най-малко извънредно наложителните поправки там. И последно за тротоарите, в действителност регионите имат несравнимо повече като част средства за ремонтите, от едно 5, 6 % на 30% в този момент, въпреки всичко 2/3 остават в ръцете на Столична община ", изясни още Трайков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР