От началото на войната, водена от Русия срещу Украйна, използването

...
От началото на войната, водена от Русия срещу Украйна, използването
Коментари Харесай

100 пъти повече дронове: изненадващият успех на Украйна

От началото на войната, водена от Русия против Украйна, потреблението на безпилотни летателни апарати стана неотменима част от бойните дейности и търсенето им от украинските военни набъбна стремглаво. В отговор десетки – в случай че не и стотици – украински огромни и дребни предприятия започнаха лични разработки.

Един от най-популярните дронове в украинската войска - SHARK, който може да лети на разстояние 80 километра, поддържайки връзка, също се появи след 24 февруари 2022 година. За една година производството на тези дронове е повишено стотици пъти, споделят за Дъждовни води от компанията Ukrspecsystems, чийто артикул е безпилотният аероплан. По подобен метод се развиват нещата и с доста други украински разработки.

Как се създават дронове в Украйна?

В един от цеховете на частната авиационно-производствена компания " Скаетон " работата не стопира даже нощем, откриха репортерите на Дъждовни води. Най-големият проблем, който безпокои всички чиновници, е сигурността. Поради това производството е разпръснато на разнообразни места. Апаратите на тази компания - Raybird-3 - са на въоръжение в украинската войска от 2018 година.

Дроновете, създавани от " Скаетон ", могат да летят на разстояние 100-120 километра, което разрешава да се организират разследващи задачи в дълбокия гръб на съперника. Директорът на компанията Андрей Фиалковски изяснява, че се създава по един комплекс седмично. Той включва три самолета, катапулт, две наземни станции, блок от антени и комплект аварийни елементи. Фиалковски акцентира, че това, което преди 2022 година се е разработвало в продължение на цяла година, в този момент би трябвало да се направи за няколко седмици.

Украинските разследващи дронове и дроновете-камикадзе

Сред разследващите дронове, създавани в Украйна, наред с SHARK и Raybird-3 известни измежду военните са безпилотните комплекси 

" Аист-100 " („ Щъркел-100 “), " Фурия ", " Валкюра ", PD-2 (People's Drone или " Народен дрон " ). От дроновете, чиято технология разрешава да се види това, което дронът „ вижда “ по време на полета, специалистите обръщат внимание на апаратите „ Пегас “, „ Буцефал “, „ Кажан “ и „ Вампир “, които могат и да хвърлят муниции.

Една от най-загадъчните украински разработки е дронът-камикадзе " Бобър " на частната компания UkrJet. По данни от медиите, той може да лети и на 1000 километра разстояние, само че публична информация по въпроса няма. Предполага се, че точно " Бобрите " към този момент неведнъж са атакували цели в Москва. Друг украински дрон-камикадзе е " РУБАКА ", само че и за него не се знае доста.

Според авиационния специалист Валери Романенко дроновете-камикадзе са слабата страна на Украйна. Той е уверен, че производството им би трябвало да бъде увеличено. " Количеството " Бобри " и " РУБАКИ ", с което разполагаме в този момент, е едвам изпълни чаена лъжичка. А би трябвало да се леят като из ведро. "

Колко безпилотници създава Украйна?

" Увеличихме производството на дронове 100 пъти, може би даже 150 пъти, а в някои случаи - и повече ", споделя пред Дъждовни води Гиорги Цхакая, консултант на министъра по въпросите на дигитализирането и един от архитектите на плана " Армия от дронове ", в границите на който се купуват украински и задгранични дронове за украинската войска.

Същевременно Цхакая признава: " Те в никакъв случай няма да бъдат задоволително. Дроновете в никакъв случай не доближават, тъй като има потребност от доста ". По думите му, при започване на войната в страната е имало седем производители на дронове, а година и половина по-късно те към този момент са 150. Става дума най-вече за частни компании.

Украински разследващ дрон " Shark " Снимка: DW

Авиационният специалист Валерий Романенко дефинира напредъка на Украйна в производството на дронове за последната година и половина като същински скок: " Започнахме войната единствено с турските " Байрактар ". А от лятото на 2023 година публично на въоръжение са взети 28 модела дронове, от които девет са дронове-камикадзе ". Но по неговото мнение това не е задоволително.

Украинският аналог на " Шахед "

Романенко счита, че имайки достъп до западните съставни елементи, Украйна е съумяла да изкопира дроновете " Шахед 136 ", създавани от Иран, и в този момент под названието " Геран-2 " нападна с тях Русия. Те се състоят в по-голямата си част от западни съставни елементи. " Аеродинамиката на този дрон можеше да се усъвършенства безпроблемно и да се направи същият или даже с по-добри параметри ", показва специалистът.

По тематиката за " Шахед " обаче изявленията са пределно внимателни - доминират догатките, че в Украйна този тип дрон се създава серийно, както и някои " по-мощни модели ". Подробностите и названията на тези разработки не се разкриват.

Унификация или многообразие?

Валерий Романенко допуска, че количеството на създаваните в Украйна ударни дронове би могло да се усили, в случай че другите компании, работещи в тази сфера, се обединят и употребяват сходни съставни елементи. " Засега не съумяваме да изберем един-два дрона и да стартираме да ги произвеждаме всеобщо - по тази причина не можем да произвеждаме толкоз огромни количества, каквито пускат руснаците. "

Представителят на " Армия от дронове " Гиорги Цхакая акцентира, че управляващите ще продължат да се придържат към философията на открития пазар и свободната конкуренция – тъй като колкото повече са производителите, толкоз по-интензивни са проучванията и разработките на нови произведения. " Не можем да победим Русия по обичаен метод - би трябвало да бъдем по-иновативни, а нововъведенията се раждат от конкуренцията ", споделя Цхикая.

Той признава, че Русия има повече благоприятни условия да създава разследващи дронове и по-конкретно " Орланов ",  тъй като се занимава с това към този момент 10 години. Но украинците още имат късмет да настигнат съперника, уверен е Цхикая.

Какви са проблемите при производството на украински дронове?

Ръководителят на компанията " Скаетон " Андрей Фиалковски споделя, че неговото дружество създава независимо по-голямата част от детайлите за безпилотниците - започвайки от смолите, от които се образува корпусът, и завършвайки с програмното съоръжение. " Засега купуваме американски системи за връзка, мотори, разнообразни датчици. Но от идната година ще минем на наши, украински датчици ".

Той отбелязва, че вносът на детайли от чужбина е сложен. Изработката на множеството съставни елементи трае дълго, по тази причина те би трябвало да се поръчват година по-рано, а страната подписва контракти за осъществяване със периоди от 3-4 месеца. Фиалковски е на мнението, че на Украйна не ѝ доближава стратегическото мислене във връзка с производството на дронове.

Още един проблем, за който загатват производителите, е дефицитът на квалифицирани фрагменти. Много специалисти-инженери са отпътували в чужбина, отишли са в армията или се занимават с други, по-дребни планове по създаването на дронове, които в Украйна са десетки, в случай че не и стотици.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Украйна: С евтини дронове против съветските танкове

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Този материал можете да прочетете в оригинал на

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР