От началото на войната Генералният щаб на украинските въоръжени сили

...
От началото на войната Генералният щаб на украинските въоръжени сили
Коментари Харесай

Унищожената руска техника в Украйна: И за скрап не става

От началото на войната Генералният щаб на украинските въоръжени сили всекидневно оповестява за загубите на съветска военна техника. Информацията от 7 ноември гласи, че те възлизат на 2771 танка, 5630 бронирани машини, 4199 автомобила, 1782 артилерийски системи, стотици зенитни и ракетни установки и самолети, написа


Независими откриватели от европейския план Oryx са съумели да разпознават към 7600 обекта от тази военна техника, като към една трета от нея е била хваната от украинските военни съвсем невредима. Повечето оръжия обаче са унищожени окончателно - откривателите от Oryx са изброили 4647 такива единици.

За какво служат останките от танковете?

Специални елементи ревизират останките от съветската военна техника и демонтират това, което може да послужи, споделя пред Дъждовни води източник от Министерството на защитата. Зад гърба им тези групи биват наричани " канибали " заради естеството на работата им. Останки от разрушени танкове и друга военна техника остават по украинските пътища и полета с месеци и ръждясват. Според военните съвсем единственото им предопределение следователно е да се употребяват за цели на артилерийски или танкови полигони.

През април украинският Forbes оцени цената разваленото съоръжение в качеството му на скрап на 45 милиона $. Оттогава насам загубите на техника на Русия са се утроили. Но търговците на скрап дават много по-скромни оценки на унищожените танкове. Те означават, че поради особеностите на бронираните им сплави претопяването им в стоманодобивните предприятия не е рентабилно. Използването им в " огромната металургия " е невероятно, а танкова ризница може да бъде претопена единствено за танкова ризница. Но сега украинската военна индустрия на процедура е спряна, споделя Валентин Макаренко, началник на компанията " Интерпайп Втормет ".

Украинската асоциация за вторични метали регистрира, че производството на стомана в страната е намаляло с 66 % през първите девет месеца на годината, а доставките на скрап  - със 73,5 %. Най-големият производител на стомана в Украйна ArcellorMittal Кривой Рог на собствен ред оповестява, че е изцяло гарантиран с железен скрап за производството на стомана. Запасите са над 80 000 тона и няма потребност в допълнение да се употребява военното съоръжение, което така и така не е уместно за задачите на индустриалния развой.

Валентин Макаренко, шефът на " Интерпайп Втормет ", споделя, че по-голямата част от съветската военна техника ще би трябвало да бъде унищожена, тъй като останките вредят на инфраструктурата и околната среда. Според него би било рационално да се потърси " целенасочена интернационална помощ ", защото европейските компании разполагат с подобаващите технологии и опит. 

Художествената роля на старите военни машини

В градове като Кривой Рог унищожената съветска военна техника се употребява за тематични изложения. Заместник-председателят на Общинския съвет Сергей Милутин разяснява, че след настъплението на украинската войска в Херсон експозицията се е нараснала, а новите попълнения ще се дават на локалния етнографски музей. " Смятаме, че тази галерия ще бъде непрекъсната: както преди, по този начин и след успеха ", споделя той.

Украинското държавно управление издаде още през април заповед за организирането на сходни изложения в разнообразни градове. Една от първите - на Михайловския площад в Киев от края на май - към момента е там. Забележителното е, че точно там военната техника е съумяла да притегли вниманието на търговците на скрап - през юли служителите на реда са задържали трима мъже, рязали медна тел от експонатите.

В Одеса пък към откритата през септември галерия на унищожени танкове и бойни машини се включили и художници. Военната техника била изрисувана от възпитаници от детски школи по изкуствата, студенти и улични художници. Местната художествена група LBWS употребила опустошен танк за злокобната си комбинация " Руска гибел ". " Това е първата ни работа с подобен боен подтекст. Излезе тъмно, само че то предава същността на пребиваването на окупаторите на наша територия. Краят им е по-близо, в сравнение с наподобява ", изяснява пред Дъждовни води един от участниците в групата Игор Матроскин.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР