От началото на седмицата във Видин са въведени по-строги мерки

...
От началото на седмицата във Видин са въведени по-строги мерки
Коментари Харесай

Увеличават се заболелите от COVID-19 във Видин

От началото на седмицата във Видин са въведени по-строги ограничения за ограничение на епидемията. В същото време процентът на имунизирани е невисок. Няма лечебно заведение от извънболничната здравна помощ, което да обслужва пациенти със подозрение за COVID-19.

В лекарската процедура, в която е лекар Емил Мушанов, дневно има по 5-6 пациенти, позитивни за Коронавирус.

" Случаите на Коронавирус в района се усилват, както и в цялата страна, само че изключително в нашия град са много повече в сравнение с предходните седмици и месеци ", съобщи доктор Емил Мушанов, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Видин.

Лекуват пациенти със подозрения за Коронавирус, по този начин както е било и от началото на пандемията.

" Пациентите си идват при нас. Назначават се надлежно PCR. Назначават се или бърз антигенен тест, или фотоси, когато е належащо, надлежно лечението се изписва от общопрактикуващия доктор. Съответно и следенето става от общопрактикуващ доктор, пациентът се карантинира в домашна конюнктура. Ако има потребност от спомагателни проучвания, има вид, в който се обаждат на РЗИ. Могат да бъдат ориентирани за фотография на бял дроб или нещо друго, което е належащо ", добави доктор Емил Мушанов.

Заради възходящия брой случаи на Коронавирус в региона, възрастни заобикалят да посещават лекарските кабинети.

" Аз другояче съм с доста болести, само че в този момент заобикалям да отивам на доктор, заради тази причина, въпреки че съм имунизирана ", споделя гражданин на града.

Казват, че биха били по-спокойни, в случай че в медицинските центрове има обособена зона за пациенти със подозрения за Коронавирус.

" Населението е болно, възрастно население. Има потребност от Коронавирус зона при изискване, че сме в тъмночервената зона ", счита различен гражданин на Видин.

Коронавирус зона към този момент във Видин няма, само че даже и да беше разкрита такава, от сдружението на общопрактикуващите лекари са скептични.

" Коронавирус зони има в няколко града в страната и доста малко от тях са фактически функциониращи. Плюс това кой ще работи в тази Коронавирус зона. Има дефицит на лeкари и в лечебни заведения, дефицит на лекари и в доболничната помощ ", добави доктор Емил Мушанов.

Виждат единственото оръжие против ковид във имунизациите.

" Единственият метод е посредством дейна имунизация и то на един висок % от популацията. А ние сега сме на последно или предпоследно място в Европа, което за мен е необяснимо, защото процесът на имунизация в България е извънредно елементарен и извънредно наличен ", сподели още доктор Емил Мушанов.

В област Видин към този момент едвам 14% са имунизираните, а със прецизното съблюдаване на ограниченията са съгласни най-вече възрастните.

В болничното заведение във Видин единствено пациентите с Коронавирус са 70. Имат опция да обезпечат в допълнение места и даже кревати за лекуване на ковид в друга постройка, в случай че се наложи, само че не доближават експерти.

Екипите, които обслужват болните с Коронавирус, са на лимита, споделиха от лечебното заведение. В същото време няма и свободни лекари, които да пренасочат от другите отделения.

Вижте повече във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР