От началото на конфликта в Украйна България е приела над

...
От началото на конфликта в Украйна България е приела над
Коментари Харесай

6 месеца от войната в Украйна: У нас са останали над 85 000 бежанци


От началото на спора в Украйна България е приела над половин милион бежанци и е предоставила краткотрайна протекция на към 127 000 украински бежанци, близо 92% от които са дами и деца. Toва демонстрират последните данни на от 5 август.

Към тази дата в страната остават към 85 000 украински бежанци. На този декор през първата половина на 2022 година в България се следи нарастване на броя на молбите за леговище, подадени от лица, които не са от Украйна.

В Държавната организация за бежанците (ДАБ) 8840 лица са подали молба за интернационална протекция, което съставлява нарастване от 288% в съпоставяне със същия интервал на 2021 година, когато молбите са били 2277 лица. Повечето от потърсилите протекция Афганистан, Сирия и Северна Африка.

През юли ВКБООН следи нарастване на броя на идващите украинци у нас, най-вече през Румъния, като приблизително дневно те са сред 3000-4000 души. На този декор обаче всекидневно броят на украинците, идващи от Румъния, е съвсем еднакъв на броя на украинците, които напущат България.

Очаква се придвижването на бежанци към България през Румъния, и изключително на украинци от български генезис - бесарабските българи, да се усили още повече, в случай че има ескалация на военните дейности, написа в новия отчет на ВКБООН.

Настаняване

Схемата за настаняване в хотели, в която понастоящем са настанени към 25 178 души, или 27% от всички украински бежанци, останали в страната, беше удължена до 30 септември след решение на българския Министерски съвет от 29 юли.

Близо 70% от украинците, които остават в България, понастоящем не живеят в субсидираните от държавното управление хотели или държавните центрове за настаняване.

Към 15 юни над 5600 украински бежанци са били наети на работа в България - това съставлява повече от 6% от бежанците, за които се оповестява, че са останали в страната.

Снимка: UNHCR


В множеството случаи обаче тази претовареност е единствено краткотрайна, защото множеството от тях работят като нискоквалифицирани сезонни служащи в хотели, макар че 65% от тях са приключили висше обучение. Липсата на грижи за децата и компликациите при легализирането на дипломите остават съществени спънки пред заетостта им.

Образование за украинските деца

Процентът на записване на украинските деца в националните учебни системи в Европа към момента е доста невисок. Украински жители са подали над 1300 заявки за записване в детски градини и учебни заведения, 82 деца към този момент са записани в детски градини, а 439 са записани в учебни заведения.

ВКБООН, взаимно с МОН и УНИЦЕФ, стартира огромна осведомителна акция за записване в учебно заведение преди началото на образователната година през септември. Неправителствените организации и локалните представителства на просветителните и здравните управляващи ще дават осведомителни сесии в множеството хотели и почивни бази, както и онлайн.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР