От началото на годината няма затворена или спряна бензиностанция или

...
От началото на годината няма затворена или спряна бензиностанция или
Коментари Харесай

Как се проверят нашите бензиностанции

От началото на годината няма затворена или спряна бензиностанция или газостанция поради нарушавания, свързани с сигурността, оповестиха за Българска телеграфна агенция от Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН).

Инспекторите от основна дирекция " Инспекция за държавен механически контрол " (ГДИДТН) са наложили имуществени наказания на 13 юридически лица, стопанисващи уреди с нараснала заплаха, инсталирани в тестваните обекти, на обща стойност към 2500 лв..

От ДАМТН разясниха, че откритите нарушавания са както в огромните, по този начин и от дребни бензиностанции и газостанции.

Нарушенията се дължат на несъблюдение на разпореждания за безвредна употреба на уреди с нараснала заплаха (СПО) - позволена употреба на СПО, без да им е осъществен механически обзор от орган за механически контрол, показаха от ДАМТН.

Това съобщиха ръководителите на три отраслови дирекции в Агенцията, които се занимават с контрола на сходни обекти в страната. Освен ГДИДТН, Българска телеграфна агенция потърси коментар и от управленията на основните дирекции " Контрол на качеството на течните горива " и " Метрологичен контрол ". 

Те бяха потърсени по отношение на случая от края на предходната седмица в Румъния, където две детонации в станция за полутечен пропан-бутан лишиха живота на двама души и раниха десетки.

По-рано през днешния ден пред Българска национална телевизия министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов заяви, че контролът на газостанциите в България е добър. По мотив случая в Румъния, министърът сподели, че ДАМТН реализира постоянен и ефикасен надзор над сходни обекти в България, като за половин година са били тествани над 1200 обекта.

 istock istock
От ДАМТН описаха, че сходна детонация в България е станала през 2011 година в автомобилна газоснабдителна станция за компресиран природен газ, построена на огромен бул. в Пловдив. Експлозията е била провокирана от техническа нередовност в една от буферните бутилки за зареждане на метан, само че е била съпроводена единствено с материални вреди.

Според ДАМТН сегашната нормативна уредба в България не се нуждае от промени, тъй като наредбите за безвредната употреба и техническия контрол са задоволителни. Много тъкмо са написани и отговорностите на ползвателите на оборудванията с нараснала заплаха в наредбите на член 46 от Закона за техническите условия към продуктите, само че би трябвало да се съблюдават, припомнят от ДАМТН.

Всяка година основна дирекция " Инспекция за държавен механически контрол " ревизира общо 177 пълначни станции за транспортируеми уреди под налягане, 164 пункта за пълнене на бутилки с полутечен въглеводороден газ, 124 автомобилни газоснабдителни станции за компресиран природен газ и 1770 автомобилни газоснабдителни станции за полутечен въглеводороден газ пропан-бутан. От началото на годината до края на юли инспекторите са ревизирали 86 пълначни станции за транспортируеми уреди под налягане, 90 пункта за пълнене на бутилки с полутечен въглеводороден газ, 53 автомобилни газоснабдителни станции за компресиран природен газ и 976 автомобилни газоснабдителни станции за полутечен въглеводороден газ пропан-бутан.

Периодиката на инспекциите

Освен годишните инспекции в посочените обекти, всяка година се ревизират газовите съоръжения, инсталирани в: пунктовете за пълнене на бутилки с полутечен въглеводороден газ, автомобилните газоснабдителни станции за компресиран природен газ и автомобилните газоснабдителни станции за полутечен въглеводороден газ пропан-бутан. Веднъж на 8 години се изпитват на здравина газовите съоръжения, инсталирани в: пунктовете за пълнене на бутилки с полутечен въглеводороден газ и автомобилните газоснабдителни станции за полутечен въглеводороден газ пропан-бутан. 

На стационарно инсталираните съдовете за предпазване на пропан-бутан, в посочените обекти, на всеки 4 години се правят механически прегледи, а на 8 години - и с изпитване на здравина.

Наложените наказания

След инспекциите са наложени насилствени административни ограничения във връзка с наредбите за съблюдаване на безвредната употреба и техническия контрол, използвани в автомобилни газоснабдителни станции за полутечен въглеводороден газ пропан-бутан. Издадени са 12 писмени наставления и една заповед за прекъсване от употреба на съд, работещ под налягане.

За откритите нарушавания са формирани актове за определяне на административни нарушавания: три за съдове, работещи под налягане, които са в употреба, без осъществени механически прегледи, 12 за газови съоръжения за полутечен въглеводороден газ пропан-бутан към автомобилни газоснабдителни станции, които са в употреба, без осъществени механически прегледи.


Какво ревизират инспекторите

Проверката на автомобилните газоснабдителни станции обгръща външен обзор на положението на газовите уреди и инсталации; съществуването на личен състав с нужната квалификация; спазването на условията на използваната наредбата (за природен газ или полутечен въглеводороден газ); поддържането в редовност на газовите уреди и съоръжения, в сходство с използваната разпоредба (за природен газ или полутечен въглеводороден газ).

Инспекторите ревизират и за съществуване на документите, която би трябвало да се води и съхранява на обекта, и на документите от прегледите и изпитванията, чието осъществяване е обвързване на ползвателя; както и за това дали е основана организация за осъществяване на газоопасни работи и за очистване на спешни обстановки.

Качеството на течните горива

От началото на годината до 25 август контролните органи на основна дирекция " Контрол на качеството на течните горива " са направили 844 инспекции на обекти, разпространяващи течни горива на територията на страната. Инспекторите ревизират за спазването на наредбите на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ), Закона за силата от възобновими източници (ЗЕВИ), както и на Наредбата за условията за качеството на течните горива, изискванията, реда и метода за техния надзор, по отношение на реализиране на надзор на качеството на течните горива (Наредбата). Изборът на обектите за инспекция се реализира посредством софтуерен артикул на инцидентен принцип при съблюдаване на правилото на отмереност и равнопоставеност, без разграничаването им на огромни и дребни бензиностанции, прецизираха от ДАМТН. 

От тестваните обекти, бензиностанциите са били 747, петролните бази/данъчни хранилища - 2. Деветдесет и пет инспекции на обекти са приключили с отчет, че не популяризират течни горива. Бензиностанциите, данъчните хранилища и рафинериите в България, които подлежат на надзор са 3453. 

Резултатите от инспекциите

Инспекторите са открили 37 несъответствия с условията на нормативната уредба. От тях 30 са несъответствията с условията за качество, което съставлява 2,43 на 100 от взетите и изпитани проби, 7 за несъответствия с условията за наличие на биогориво в течно гориво, което е 0,57 на 100 от взетите и изпитани проби.

 istock istock
Най-често срещаните отклонения от условията за качество при гориво за дизелови мотори е за индикатор " пламна температура ", за авто бензин - индикатор " дестилационни характерности - завършек на шупване ", разясняват от Дирекцията.

Общото количество на изтегленото течно гориво от пазара за интервала е 145 217,08 литра, от което най-вече е било горивото за дизелови мотори - 69 809,3 литра, следвано от автомобилния бензин - 41 819,78 литра, и други горива - 33 588 литра.

ДАМТН е издала от началото на годината до 25 август 25 наказателни постановления, с които са наложени имуществени наказания общо в размер на 540 000 лева, от които: 19 за открити несъответствия с условията за качество, 6 за открити несъответствия с условията за наличие на биогориво в течно гориво.

Влезли в действие са 12 Споразумения за привършване на административнонаказателни производства по член 58 г, алинея 1 от Закона за административните нарушавания и санкции след постъпили заплащания в размер на 70 на 100 от наложената имуществена глоба в общ размер на 112 000 лв..

Проверките на средства за премерване в бензиностанциите и газостанциите

От началото на годината до сегашния миг инспекторите от Главна дирекция " Метрологичен контрол " са направили инспекции в 778 обекта - бензиностанции, газстанции и метанстанции, при които са инспектирани 4056 броя средства за премерване - бензиноколонки, газколонки, метанколонки, нивомерни измервателни системи, разходомери, везни и манометри.

Най-честите нарушавания са потреблението на средства за премерване, на които не е осъществена изискуемата периодическа следваща инспекция. За откритите при метрологичния контрол нарушавания са формирани 84 протокола за наложителни наставления и 122 акта за определяне на административни нарушавания. Нарушения са открити при 48 юридически лица, като размерът на наложените наказания е общо 16 600 лева

Нарушения се откриват както на огромни по този начин и на дребни бензиностанции, като аргументите са най-често свързани с това, че не се декларират навреме за инспекция средства за премерване, на които периода на годност на миналата инспекция е изминал или на такива, на които е осъществен ремонт, показаха от ДАМТН.

Групово дело " Метрологичен контрол " не прави инспекции на бензиноколонки и газколонки във ведомствени обекти за разпространяване на горива, тъй като в тези обекти не се правят търговски заплащания.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР