От началото на годината до юли са изследвани над 70

...
От началото на годината до юли са изследвани над 70
Коментари Харесай

9 случая на Ку-треска са регистрирани в България от началото на годината

От началото на годината до юли са изследвани над 70 животни в страна за случаи на болестта Ку-треска, която заразява най-вече диви животни и птици. Регистрирани са 4 случая при овце в Габрово, 4 случая при говеда в Кюстендил и при 1 овца в Пазарджик.
Това се споделя в писмен отговор на земеделския министър Румен Порожанов на депутатско запитване. За съпоставяне през предходната година са изследвани 928 животни при 132 са регистрирани позитивни проби.
В исторически проект, контрол над болестта в страната се прави още от 1950 година От 2016 година Българската организация по сигурност на храните извършва Програма за контрол и надзор на заболяването Ку-треска в България през 2016 - 2018 година Пробите се изследват в лаборатория „ Вирусни заболявания по преживните животни, хламидии и рикетсии " към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) - „ Проф. Георги Павлов ", oтбелязва Порожанов.
Поради необятния набор на клиничното й проявяване при селскостопанските животни - от безсимптомни инфекции до аборти, раждане на нежизнеспособни приплоди, мастити, систематични болести, свързани с продължителна загуба на продукция и други, постоянно болестта Ку-треската не се разпознава като такова, което води до липса на ориентирано лечебно влияние.
Ваксинопрофилактика се употребява най-вече при най-рисковите групи като ветеринари, служащи в кланици, фермери.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР