От началото на годината до края на септември Топлофикация София“

...
От началото на годината до края на септември Топлофикация София“
Коментари Харесай

„Топлофикация София“ е погасила 543 млн. лв. дълг към „Булгаргаз“

От началото на годината до края на септември „ Топлофикация София “ е погасила просрочени отговорности към „ Булгаргаз “ в размер на над 543 млн. лева Към края на август настоящите отговорности на столичното сдружение към държавния публичен снабдител не престават да са огромни – над 349 млн. лева За погасяването им управлението на топлофикацията е изготвило три планирани сюжета. Най-добрията за сдружението и кредиторите, при който топлофикацията понижава дълга си със 100%, изисква страната да компенсира напълно разликата сред закрепената от КЕВР цена на газа и действителната на пазара.

Това излиза наяве от писмо, изпратено до Комисията за водно и енергийно контролиране (КЕВР). То идва в отговор на поискания от регулатора график за погасяване на дълга към „ Булгаргаз “.

Първият сюжет, създаден от „ Топлофикация София “, предвижда още по-голямо повишаване на дълга към „ Булгаргаз “, като в края на регулаторния интервал той би достигнал 933 млн. лева Този сюжет не планува сдружението да получава обезщетения от страната за по-скъпия природен газ.

При втория сюжет, в случай че сдружението получава отплата от 50% от разликата сред прогнозната цена на природния газ и одобрената за месеца, дългът към публичния снабдител ще стартира да понижава с мудни темпове и до края на регулаторния интервал размерът му би достигнал 511 млн. лева Прогнозата е учредена на база на вероятно приложена скица за отплата, работила през интервала декември 2021 година – май 2022 година

Третият сюжет е оптимален за сдружението. Той е основан на 100% отплата от разликата сред прогнозната цена на природния газ и одобрената за месеца. Така „ Топлофикация София “ ще може да изплаща настоящите фактури за природния газ, както и да погасява насъбрания дълг с много бърз ритъм. Ръководството планува, че при тази скица отговорностите биха понижени до 90 млн. лева

Според „ Топлофикация София “ третият сюжет, предусещащ цялостно възобновяване на разноските за природен газ, е " най-рационалното решение за опазване конкурентността на услугата и прекратяването на декапитализацията и дълговата серпантина на сдружението “, се показва в писмото.

Припомняме, че в средата на септември, когато стана ясно, че столичното сдружение подписва контракт с „ Булгаргаз “ за подсигуряване на нужните количества синьо гориво до 1 януари 2023 година, ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев съобщи, че е редно да бъдат въведени обезщетителни механизми, с цел да не бъде повишаването на газа отразено в сметките на хората. По думите му бездействието на кабинета „ Петков “ коства на софиянци 480 млн. лева Толкова е повишаването на природния газ от предишния септември, което остава некомпенсирано.

Преди това и столичният кмет Йорданка Фандъкова разяснява, че загубите на „ Топлофикация София “ биха достигнали съвсем половин милиард лв. до края на годината. Причината е разликата в цените, на които сдружението купува синьото горива и продава топлинната сила.

Сега управлението на топлофикационното сдружение показва, че е подхванало дейности за увеличение на събираемостта. Обобщените данни демонстрират, че тя се покачва. Дружеството ползва комплекс от спомагателни ограничения, предвиждащи непрекъснати контакти със икономически длъжници, подписване на съглашения за разсрочено заплащане на посочен адрес, всекидневен мониторинг на осъществяването на споразуменията и други Прилагат се и самостоятелни схеми за разсрочване на дължими суми за крупни длъжници.

Относно отправените рецензии от страна на бизнеса към концепцията на КЕВР газът, закупуван от „ Булгаргаз “ на най-ниска цена, да бъде запазен за потребителите на контролирания пазар, т.е. топлофикационните сдружения, управлението на софийското сдружение показва, че „ към сегашния миг пазарната обстановка не допуска присъединяване на „ Топлофикация София “ на свободен пазар за доставки на природен газ “. Като съществена причина се акцентира, че одобрените Вътрешни правила за търговия с природен газ не разрешават покупки на цени, надвишаващи контролираните цени.

Към момента миксът за контролирания пазар обезпечава по-ниски от пазарните борсови цени и поради включването на азерския газ няма икономическа логичност сдружението да закупува газ по свободно контрактувани цени. “

Прогнозните сюжети за изплащания на дълга до края на юни 2023 година (краят на регулаторния период) са на база на прогнозните входящи и изходящи парични потоци – опазване на цената на топлинната сила в размер на 137.82 лева./МВч за целия регулаторен период; опазване на наградата за ВЕКП в размер на 785.82 лева./МВч за периода; междинна цена на квотите за въглеродни излъчвания в размер на 91.30 евро/тон; планирана борсова цена на електрическата сила по тримесечия – четвърто тримесечие 2022 година – 660 лева./МВч, първо тримесечие 2023 година – 680 лева./МВч, второ тримесечие 2023 година – 550 лева./МВч, междинна цена на природния газ в размер на 247.97 лева./МВч за четвърто тримесечие на 2022 година, 220 лева./МВч за първо тримесечие на 2023 година и 180 лева./МВч за второто тримесечие на 2023 година

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР