От много години вече статистиката ежегодно отбелязва една засилващава се

...
От много години вече статистиката ежегодно отбелязва една засилващава се
Коментари Харесай

С какви проблеми се сблъскват работещите българи в чужбина

От доста години към този момент статистиката годишно отбелязва една засилващава се наклонност, а точно че броят на българските жители, преселващи се в други страни, отбелязва непрекъснато повишаване. Очакванията са тази тревожна наклонност да се резервира и в околните години, като аргументите за тази мигрантска вълна са от най-различно естество, на най-много обществени и стопански.

Данните демонстрират също, че от ден на ден българи, които обитават в чужбина, разчитат на обществено подкрепяне, като процентът на получаващите обществени помощи е в пъти по-висок по отношение на % на получаващите помощи други чужденци в обособените страни. Остава и забележителен броят на българските жители, които упражняват нискоквалифициран и зле обезщетен труд, заради което забележителен % от заетите със наложително обезпечаване получават допълващи обществени помощи.

Кои са главните проблеми, с които се сблъскват работещите българи, които поставят труд в чужбина, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

В практиката на юристите, упражняващи активността си в областта на трудовото право, постоянно срещани са проблемите на хората, които се завръщат в страната, откакто са претърпели отчаяние от изискванията на работа в друга страна и търсят отмъщение, най-често с търсене на благоприятни условия за приемане на спомагателни парични средства по формата на компенсации или различен тип заплащания. За жал, жителите не постоянно имат учредения за това.

 istock istock
Основните проблеми, с които се сблъскват българските жители в чужбина, се отнасят до неспазване на трудовото законодателство, измами от страна на медиатори за намиране на работа, неизплащане на трудови хонорари, невнасяне на обществени и здравни осигуровки, непризнаване на отработени работни часове, задържане на персонални документи от страна на работодатели, липса на средства за престояване.

Предлагат обединен указател за признание на дипломи от чужбина

Други въпроси, по които се търси съдействието на юристите, са формалностите към приемането на детски надбавки, приемане на пенсии в България след работа в чужбина, въпросите, свързани със самоосигуряването, права на хората с увреждания, способи за узаконяване на дипломи за приключено обучение или за професионална подготовка и други

Като един от забележителните проблеми на работещите в чужбина български жители се обрисува нерегламентираната претовареност. Много мигранти работят без трудови контракти и без да имат здравни и обществени осигуровки, поставят труд в извънработно време и почивни дни, като постоянно стават жертва на употреба.

 istock istock
Липсата на здравно обезпечаване на забележителна част от българските жители в чужбина също е един от най-значителните проблеми. Все повече задгранични лечебни заведения и клиники предявяват финансови искания за неуредени сметки от български жители, които са били лекувани и не са заплатили разноските за лекуването си. Претенциите се предявяват пред Посолствоата на България, което обаче не е страна във взаимоотношенията пациент – лечебно заведение – здравна каса.

Продължава да стои неуреден въпросът с намирането на средства за оказване на филантропична помощ на български жители, изпаднали в тежко обществено състояние, както и за подпомагане и протекция на лица, жертви на трафик или на други закононарушения. Тъй като Посолствата не разполагат с никакви финансови средства за сходни случаи, се постанова да се търси помощ от разнообразни неправителствени организации, фондации или компании, които да поемат финансовите разноски.

Друг сериозен проблем, с който се сблъскват българските жители в чужбина, е неналичието на езикови знания. Много служащи идват в друга страна, подмамени от обещания за добре платена работа, без да владеят език, и постоянно са принуждавани да подписват документи, без да знаят тяхното наличие.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР