От миналата година Лукойл вече не работи на загуба, след

...
От миналата година Лукойл вече не работи на загуба, след
Коментари Харесай

Спецов: Затварянето на заведението, приписвано на Сталийски, не е политическа атака

" От предходната година " Лукойл " към този момент не работи на загуба, след 30 юни ще можем да разясняваме какъв брой тъкмо облага са заявили. "

Това съобщи през днешния ден пред бТВ шефът на Националната организация по приходите Румен Спецов. По думите му, рафинерията дава поръчки, че ще стартира да заплаща налози у нас, към този момент била направила и няколко предплатени вноски. На 30 юни пък е последният период за обявление на облагата от предходната година.

Все отново Спецов призна, че що се отнася до корпоративния налог нещата не са толкоз лесни, тъй като " има нюанси ". Както е известно " Лукойл " работи с швейцарската " Литаско " - 100% благосъстоятелност на съветското сдружение " Лукойл ". Така комерсиалният оборот минава през нея, получава се така наречен трансферно ценоообразуване и облагата се изнася в Швейцария, т.е. - не се заплаща налог у нас. Освен това през 2015 година, сподели Спецов, рафинерията е направила огромна инвестиция от 1,5 милиарда лева в нова технология и това не разрешавало заплащане на налог облага, тъй като всяко постъпление отивало за покриване на тази инвестиция.

Преди да стигне до тази тематика обаче, Спецов бе заставен в продължение на 10 минути телевизионно време да се изяснява за затварянето на едно-единствено софийско заведение. Преди няколко дни стана ясно, че Национална агенция за приходите запечатва за 14 дни ресторант " 101 " - част от плувния комплекс " Диана ". Официално притежател на комплекса е незнаен предприемач, само че в обществото мястото от дълго време се свързва с близкия до Бойко Борисов Александър Сталийски. Определен кръг от медии незабавно заговориха за " полическа офанзива " против заведението.

Всъщност, изясни през днешния ден Спецов, става дума за нормално нарушаване - касов уред в обекта не е бил свързван със системата на Национална агенция за приходите, а схемата е хваната през скришен клиент.

" Политическа офанзива би било, в случай че има някакви нарочни дейности, в случай че заведението или който и да е различен обект няма никакви нарушавания и се подхващат някакви дейности. В случая имаме съответно нарушаване, открито по съответен прийом. Там е отишъл екип, направена е покупка, инцидентна консумация, издадена е касова записка, тестван е касовият бон и той не е регистриран в Национална агенция за приходите. Тук къде има политическо въздействие? ", попита риторично Спецов.

Около 5 пъти той отговори на въпроса дали това е единственото запечатано заведение с думите, че не е и че такива инспекции сега се правят в цялата страна.

" Налага се първо административна мярка - санкция. Последва и насилствена мярка - запечатване на обекта за период като минималният период е 14 дни ", изясни още шефът на данъчните.

Той удостовери и че по документи комплексът се води на името на човек, друг от Сталийски.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР