От месеци очите и ушите на целия свят са вперени

...
От месеци очите и ушите на целия свят са вперени
Коментари Харесай

Меркел: Мирът в Европа е възможен само ако включва и Русия

От месеци очите и ушите на целия свят са вперени в новините от Украйна. Докато войната, почнала по разпореждане на съветския президент Путин, продължава с цялостна мощ, изказвания като самопризнание пристигнаха от някогашния немски канцлер Ангела Меркел.

Меркел, която напусна поста през декември предходната година, откакто в продължение на 16 години без спиране изпълняваше функционалностите на канцлер, приказва пред немското издание „ Цайт “, предава Дарик.

Меркел съобщи, че политиката ѝ по отношение на Русия и Украйна е била вярна, в случай че не и сполучлива.

Описвайки съглашението от Минск през септември 2014 година като " опит да се даде време на Украйна ", Меркел съобщи, че съглашението е дало на Украйна " скъпо време ", с цел да " укрепне ".

" Тогавашната Украйна не беше днешната Украйна. Както видяхте в борбата при Дебалцево при започване на 2015 година, тогава Путин елементарно можеше да ги победи. И се колебая, че страните от НАТО можеха да създадат толкоз доста, с цел да оказват помощ на Украйна, колкото вършат в този момент ", сподели някогашният канцлер.

Подчертавайки, че Студената война не е завършила, тъй като Русия не следва мирна политика, Меркел укори Алианса: " НАТО трябваше да реагира по-бързо на съветското нахлуване през 2014 година "

Според нея процесът за участие на Украйна и Грузия в НАТО, почнал през 2008 година, е бил неправилна стъпка.

" Страните не разполагаха с нужните предпоставки за това, а последствията от сходно решение, както за дейностите на Русия против Грузия и Украйна, по този начин и за НАТО и разпоредбите за помощ, не бяха изцяло оценени “, сподели тя.

Меркел съобщи, че резистентен мир в Европа може да бъде реализиран единствено в случай че включва и Русия.

" Студената война няма да се смята за завършила, в случай че не успеем да реализираме това ", заключи някогашният канцлер и дефинира 24 февруари, когато Русия стартира офанзивите си против Украйна, като " повратна точка ".

В скорошно изявление Меркел отбрани политиката си по отношение на Русия, до момента в който е била на поста преди нахлуването в Украйна, и съобщи, че тя не е била в положение да спре Путин.

„ За Путин е значима единствено властта ", съобщи тя и добави, че при последната им среща Путин е бил съпроводен от съветския външен министър Сергей Лавров, в случай, че, са имали двустранни срещи всякога преди този момент.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР