От март 2023 г. украинските бежанци в Полша ще трябва

...
От март 2023 г. украинските бежанци в Полша ще трябва
Коментари Харесай

Полша намали плащанията на украинските мигранти с 50%

От март 2023 година украинските бежанци в Полша ще би трябвало сами да заплащат половината от разноските си за живот. Представителите на Европейската комисия обаче не са известени за сходни промени в разпоредбите.

От 1 март бежанците от Украйна, които остават в Полша повече от 120 дни и живеят в общежития, би трябвало да заплащат 50% от цената на жилището. Но тази сума не би трябвало да надвишава - 40 злоти (или 8,50 евро) дневно.

Изключение от правилото са уязвимите групи жители:

деца,
пенсионери,
бременни дами,
самотни родители,
родители с деца под 12г
хора в изключително тежко финансово състояние.

75% от разноските за живот от май

Освен това от май украинците ще би трябвало да заплащат 75% от разноските за живот, когато обитават в Полша за повече от 180 дни. Но не повече от 60 PLN дневно (12,73 евро).

Полша е приела към половин милион украински бежанци от началото на масираната съветска инвазия през февруари 2022 г. Ръководството на страната даде благоприятни условия за живот и други придобивки. Правителството обаче към този момент няма потенциал да финансира настаняването на 80 000 бежанци, които към момента остават в страната, съобщава Euroactive.

Ползи за украинците в Полша

В допълнение към жилищата, бежанците се радват на други държавни облаги, като безвъзмезден публичен превоз, медицински грижи и обществени помощи, налични за полските жители. По-специално, страната заплаща месечна надбавка за дете в размер на 500 злоти (107 евро). Тези заплащания остават непроменени.

Колко харчи Полша за украинците

Според Организацията за икономическо съдействие и развитие през 2022 година Полша е похарчила към 8,36 милиарда евро за бежанци от Украйна. Това е една трета от цената на украинските бежанци във всички останали страни, взети дружно.

Поради обстоятелството, че Полша одобри повече бежанци от Украйна, в сравнение с други страни, Фондът на Европейския съюз за леговище, миграция и интеграция преведе 123 милиона евро на Варшава.

Като част от световната самодейност „ Изправи се за Украйна “, по време на която бяха събрани 9,1 милиарда евро, Полша получи 200 милиона евро. От тези средства би трябвало да се обезпечи първа помощ, която отива за покриване на главните потребности на украинците в Полша (храна, превоз и краткотрайно жилище).

Но тези средства не са задоволителни, сподели шефът на Министерство на външните работи Мариуш Камински.

" Иначе бежанците няма да си търсят работа "

Друго известие за съкращения на помощта за украинските бежанци в Полша е, че съгласно държавни чиновници оптималната помощ би трябвало да продължи не повече от една година. В противоположен случай по-продължителното подкрепяне ще се трансформира в демотивиращ фактор, бежанците няма да търсят работа.

" Никой не желае да остави никого без покрив над главата си. Такава регулация е мотивираща ", изясни Павел Шефернакер, зам.-шеф на Столична дирекция на вътрешните работи и чиновник в бежанския отдел.

В същото време на въпрос на публицисти представители на Европейски Съюз дадоха отговор, че Полша не е уведомила Европейската комисия за проекти да накара бежанците да заплащат за жилищата си. Представителите на Европейски Съюз обаче наблюдават развиването на обстановката и разискват този въпрос с полското управление.

Решението на държавното управление беше разкритикувано от Миграционния консорциум, съдружие от 10 организации, борещи се за правата на мигрантите и бежанците.

„ Правителството би трябвало да отдръпна условието дамите бежанци да покриват разноските за живот в местата на общо престояване “, се споделя в отчет на организацията.

Представители на консорциума считат, че сходно условие е в несъгласие с европейското законодателство.

„ Но на първо място това е нечовешко и неуместно “, изясни професор Витолд Клаус, съосновател на Консорциума по миграцията.

" Бежанците ще би трябвало да изоставен центровете за общо престояване заради увеличените разноски. Но те няма къде да отидат. Ние [в Полша] не сме основали ефикасна система за подкрепяне на бездомните, даже нямаме налични жилища ", той изясни, добавяйки, че даже заетите жители не постоянно могат да заплащат за наем.

Клаус предлага като решение на казуса пренасяне на бежанци от центровете за общо престояване на други места, отчасти финансирани от страната.

„ Хората в потребност не би трябвало да бъдат принуждавани да заплащат за жилища с ниско качество и да основават други бариери “, изясни Клаус.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР