От малко градче през миналия век Трявна се превърна в

...
От малко градче през миналия век Трявна се превърна в
Коментари Харесай

Спомени от соца: Как се спасихме от режима на водата

От малко градче през предишния век Трявна се трансформира в огромен промишлен град. Построени бяха няколко завода, построени бяха няколко нови квартала. Градът набъбна и към края на 70-те доближи до 15 хиляди поданици. Недостатъчна обаче се оказа питейната вода за потребностите на живущите в него и идващите курортисти от цялата страна. Въведен бе воден режим. Вода се подаваше в избраните за кварталите дни и часове. Търсеха се нови извори и се изграждаха чешми на откритите такива. Много хора построиха в дворовете си кладенци.
Живея на улица „ Васил Левски ”, която е много оживена.

На 200-300 метра над нея се намира борова гора, в която имаше извор, трансфорат с дребна тръба в чешма.
Инициативни младежи отвели водата в долния завършек на гората, където построили чешма с контейнер към нея, който постоянно се цялостни с вода. Чешмата се оказа много надалеч и хората мъчно се придвижваха по стръмната пътека до нея. Събрахме се 5-6 мъже от квартала и взехме решение да отведем приливната вода до къщите. Възложиха на мен да се срещна с общинското управление и да уредя отпущането на нужните материали за новата чешма. Отидох при заместник-кмета на общината Тодор Шарланджиев, който ме изслуша и отсече: „ Действайте! Каквито материали са нужни, ще бъдат обезпечени “.

На другия ден бяха доставени водопроводни тръби, елементи за свързването им, цимент, пясък и баластра. Веднага прокопахме канала, в който да бъдат положени тръбите. Определихме мястото за чешмата. Подравнихме терена, като изхвърлихме няколко камиона пръст. Отляхме стената, която да бъде лицето на чешмата. Отляхме коритото, което свързахме с мръсния канал за приключване на непотребната вода. Свързахме тръбите и скачихме със остарялата чешма. Водата текна в новата чешма. Беше август 1972 година
Сега в Трявна няма воден режим. Бяха вкарани спомагателни водохващания във водопроводната мрежа и вода има постоянно. Чешмата, която направихме с непринуден труд, продължава да съществува. Все още има хора, които идват и си наливат прясна вода. При повреди във водопроводната мрежа доста хора намират избавление в нея. Изморен пасажер постоянно стопира там, с цел да утоли жаждата си.

Писмото е изпратено от Пенчо Пенчев, Трявна
Инфо: Ретро

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР