От края на миналата година усилено се дълбае в центъра

...
От края на миналата година усилено се дълбае в центъра
Коментари Харесай

Петзвездният Мариот ще бъде най-високият хотел в София

От края на предходната година интензивно се дълбае в центъра на София. Живеещите в прилежащите здания усещат вибрациите. Любопитстват какво се строи. Отговорът е - най-високият хотел в София (107 метра), който ще бъде част от веригата "Мариот ". Към момента световноизвестната верига няма собствен хотел в българската столица. Това е може би най-хубавото решение за последния празен имот на Солни пазар, който няма да натовари в допълнение центъра на столицата с трафик на коли. В съседство се издигат два бизнес исполина. Сградата на КНСБ, издигната преди близо 40 години и висока 88 метра, и новият бизнес център "Сити Тауър ", който публично беше открит през предходната година и е висок 74 метра. Инвестицията се прави оценка на към 50 млн. евро. Инвеститор на обекта е записаната у нас "Айтауър Дивелопмънт " ЕАД, зад която стои италианецът Виторио Гори. Mediapool не съумя да откри контакт с него.

От Италианската кула до хотел "Мариот "
Теренът от към 5 декара за бъдещия хотел "Мариот " е платен през 2003 година за близо 7 млн. лева от "Ай Ти Риъл Истейт " АД. Дружеството е патило заем от "Уникредит Булбанк " от 8.25 млн. евро през 2006 година, който е напълно погасен в края на март 2017 година, демонстрират данните в Търговския указател. През септември 2012 година компанията получава позволение за градеж на Италианската кула (ITower – кратко от Italian tower). Проектът е за създаване на висока над 100 метра многофункционална постройка с офиси, апартаментен хотел и търговски комплекс и по-малка многофункционална постройка с под земята гараж. За двете разрешителни за градеж "Ай Ти Риъл Истейт " заплаща 1.2 млн. лева на общината. Малко преди приключването на разрешителните за градеж – през октомври 2015 година е открита строителната площадка. Реално строителство обаче не стартира, само че пък са изпълнени законовите условия. Година по-късно в Направление "Архитектура и градоустройство " на Столична община постъпва искане от "Айтауър дивелопмънт ", което е приемник на "Ай Ти Риъл Истейт ", за смяна на утвърждения капиталов план – от многофункционална постройка с офиси и жилища на хотел с търговски обекти. Намаляване на подземните етажи от седем на три и промени в структурата на постройката. През март 2017 година основният проектант на София Здравко Здравков позволява изменението на инвестицонния план, а в края на предходната година стартира и строителството на хотела. Проектът е дело на "Архитектурно студио Пантелеев " ЕООД, съгласно осведомителната табела на обекта. Mediapool не съумя да се свърже с арх. Иво Пантелеев. Хотелът ще има 30-ет надземни етажа и входовете за гости ще са от страната на бул. "Христо Ботев. На върха ще бъде ситуиран панорамен ресторант с 80 места с тераса, от който ще се вижда София от птичи взор. На първите етажи ще бъдат лоби барът, заведения за хранене, кафенета, конферетните зали. Хотелските стаи и жилища са ситуирани от 8-мия до 29-тия етаж. Хотелът ще има външни панорамни асансьори. Подземната част е на три равнища с 40 паркоместа. Под земята ще бъдат ситуирани и складовите пространства. Според осведомителната табела проектите на вложителя са хотелът да бъде построен за 30 месеца и да бъде пуснат в употреба през 2020 година Дали това ще се случи следва да се види. Причината е, че изкопните работи са в идеалния център на София, който е богат на археологически находки. При откриване на антични пластове от историята на столицата най-вероятно ще се наложи изследването им, което може да забави строителството. Строител на обекта е българското поделение на австрийската компания "Щрабаг ".

Кой е вложителят
"Айтауър Дивелпмънт " ЕАД е записана през февруари 2016 година и е приемник на в началото записаното сдружение "Ай Ти Риъл Истейт ", демонстрира информация в Търговския указател. С днешна дата едноличен притежател на капитала на компанията е записаното в Рим сдружение "Финвис " ООД. Капиталът на "Айтауър Дивелопмънт " е малко над 39 млн. лева и негов едноличен притежател е 70-годишният италианец Виторио Гори, демонстрира информация в Търговския указател. За 2016 година "Айтауър Дивелопмънт " е на загуба от 269 хиляди лева, която идва главно от платените налози – налог постройка и такса боклук в размер на 220 хиляди лева, сочи финансовият доклад.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР