От Камарата са категорични за негативните ефекти от механизма за

...
От Камарата са категорични за негативните ефекти от механизма за
Коментари Харесай

Минималната заплата да не надвишава 42 43 от средната иска БСК

От Камарата са безапелационни за отрицателните резултати от механизма за установяване на МРЗ, спомагателното заплащане за трудов стаж и добит професионален и прагове за така наречен най-малък застрахователен приход

Българската стопанска камара упорства да се фиксира горна граница на интервала за договаряния по минималната заплата, не по-висока от 42-43 на 100 от междинната заплата. Това се показва в позиция на работодателската организация по плана на рамково съглашение за процедура по установяване на размера на минималната работна заплата (МРЗ), съобщи Дарик. В позицията се отбелязва, че горната граница на оферти период от 40-50 на 100 за установяване на МРЗ по отношение на междинната работна заплата, надвишава доста междинното съответствие за 22-те страни -членки на Европейски Съюз, прилагащи минимална работна заплата, което доближава 41 - 42 на 100.

Предложената горна граница от 50 % надвишава и граничното съответствие на минималната към медианната работна заплата от 66 на 100, съответстващо на определенията за нископлатен труд и нископлатени служащи, употребявано от Евростат, допълват от бизнеса. В мнението се отбелязва, че в тази връзка от БСК упорстват за фиксиране на горна граница на интервала за договаряния, не по-висока от 42-43 на 100.

БСК счита, че би трябвало да бъдат обезпечени настоящи годишни данни за медианната, междинната работна заплата и за броя на наетите лица за миналата година от осведомителната система на Национална агенция за приходите, в това число по общини, области и на национално равнище.

Работодателите показват упования в полемиките за завършване на текста на съглашението да бъдат включени виновни представители на Министерството на финансите.

" Отбелязваме още веднъж отрицателните резултати върху използването на механизма за установяване на МРЗ, на неведнъж обсъжданите деформации на пазара на труда и организацията на заплащането, свързани с спомагателното заплащане за трудов стаж и добит професионален и прагове за така наречен най-малък застрахователен приход. В своята цялост те водят до дискриминация на обособените групи наети лица по възраст и претовареност в частния и публичен бранш, узаконяват недекларирания труд и пасивните настройки при практикуване на контрола върху нарушаванията на трудовото, осигурително и данъчно законодателство ", се споделя още в позицията на БСК.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР