От ИТН призовават Румен Радев незабавно да свика КСНС, а

...
От ИТН призовават Румен Радев незабавно да свика КСНС, а
Коментари Харесай

Вървим целеустремено към касиране на изборите в неделя

От Има Такъв Народ приканват Румен Радев неотложно да свика КСНС, а ЦИК да отстрани машините в неделя

Днес, в Народното събрание, бе изнесена информацията, че на 25 октомври, в формален отчет на ДАНС, заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов, е записал с телефона си цялата процедура по генериране на кода, който подсигурява сигурността на машините, след което си го е свалил на флашка, която е взел със себе си. Добре прочетохте!

Това се случва в нарушаване на всевъзможни правила, процедури и закони, два дни преди изборите, което заплашва целия развой на провеждането им. Нещо повече – съществува вероятността те да бъдат касирани, в случай че въпреки всичко се проведат. Към момента Стойнов, още веднъж в нарушаване на всички закони, не е привикан за пояснение, няма и публично изказване от ПП/ДБ, само министърът на електронното ръководство Александър Йоловски - на ексклузивен брифинг, разгласи, че кодът, видите ли, нямал въздействие върху изборния развой, като дори разгласи, че е упълномощил зам.-министър Стойнов да извършва функционалностите, свързани с машинното гласоподаване, обаче не разяснява най-важния въпрос - какво е правил с машините заместникът му на 25 октомври и в действителност ли смята за нормало да си записва на телефона поверителна информация, касаеща честното осъществяване на изборите?





Реакциите на другите партии

С позиция към този момент излязоха ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, „ Възраждане ”, които са единомислещи, че протичащото се е скандално, а от партията на Бойко Борисов приканиха ДАНС да сезира прокуратурата, в случай че към момента не са го създали. Десислава Атанасова акцентира, че случилото се значи, че „ всеки, който има опция да апелира резултатите от изборите би го направил ”, допълвайки, че не се знае тези два кода в какъв брой машини са вкарани.

Буквално два дни откакто ЦИК направи обществено генериране на хеш код, който е и единият от ключовете за отбрана на машините, ПП-ДБ имат и двата кода и могат да манипулират софтуера. Въпросният втори код следва да е скришен, тъй като без него не могат да се вършат никакви промени в софтуера на машините. Реално този код следва да бъде погубен, а не да бъде свален от зам.министър Стойнев, като преди този момент го е генерирал още веднъж.

Още преди година имаше сходен скандал, откакто Георги Свиленски от Българска социалистическа партия съобщи, че Кирил Петков, в персонален диалог, изискал отдръпване за закона за промените в Изборния кодекс, с цел да им „ даде кодовете ”. Впоследствие Петков съобщи, че ще съди Свиленски, тъй като не бил споделил такова нещо, а прокуратурата се самосезира, с цел да ревизира обвиняванията по отношение на водача на Политическа партия. Тогава някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов съобщи, че нямало кодове, имало първоначален код. Тоест даже и достъп до него, не давал опция да се вършат промени в данните. Тоест да не се тормозим кой и за какво рови в кодовете, те не давали кой знае каква информация...

2021 година

Отново, откакто още по-миналата година имаше скандал, касаещ машинното гласоподаване, по-точно - редица водещи експерти предупреждаваха за вероятни операции, се стига до подозрения, касаещи честния избор. И преди някой да каже – нелепости, тук мрънкат единствено изгубилите изборите или по-глупавите, които не могат да се оправят с машините, не какъв да е, а доктор Стафан Дарнолф, старши световен консултант „ Електорални интервенции и администрация “ към Международната фондация за електорални проучвания (IFES) в изявление пред Българския институт за правни начинания тогава предизвести, че: „ C paзвитиeтo нa избopнитe тexнoлoгии, ce paзвивaт и xaĸepcĸитe пpaĸтиĸи. Aĸo тexнoлoгиятa изocтaвa или e ocтapялa, зapaди липca нa cpeдcтвa или бaвнa бюpoĸpaция, избиpaтeлнитe cиcтeми ca cилнo излoжeни нa злoвpeдни дeйcтвия. ”

Да не забравяме и че в Европейски Съюз няма страна, в която да се гласоподава напълно машинно, в противен случай – има единствено няколко района в Съюза, в които се гласоподава по този начин, а по света „ светлите образци ” за сходно гласоподаване, са Бразилия, Венецуела, Индия.

Нещо повече – машините, с които се гласоподава у нас, са на компания " Смартматик ", която се появява за пръв път през 2004 година във Венецуела, след което Уго Чавес повече не губи избори, следват подозрения за евентуални измами в президентските избори в Съединени американски щати през 2020г. посредством друга компания, която работи с артикули на " Смартматик " в основата на софтуера си.

През 2021г. у нас бяха арестувани и близо 300 устройства на доставчика на машините за парламентарните ни избори „ Сиела Норма ”, като се оказа, че те не са част от контракта с ЦИК за доставка на спомагателните 1600 устройства, само че са докарани с тях, след това се пръкнаха още 150 машини на митнически склад на летище София и други 200 машини в склад на компанията, а изпълнителният им шеф Веселин Тодоров се оплете в обясненията си, като на няколко пъти смени версиите за въпросните спомагателни бройки. Отново се стигна и до Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата, и въпреки че сякаш нарушавания не бяха открити, стана ясно, че нещата са много мътни.

Разбира се, от „ Сиела Норма ” - както тогава, по този начин и през 2022 година, когато още веднъж се появиха подозрения по отношение на коректността на машинния избор, обявиха, че устройствата не можело да бъдат манипулирани в деня на изборите, обаче различен бил въпросът дали в процеса на избора можело...

Всъщност сред цялата говорилня в последните две години се разбра, че това е изцяло допустимо, само че експертите разчитат, че това значи достъп до изходния код, който в последния миг ЦИК генерира, както и ПИН-овете и достъпа до машините. А пък файловете във флашките били криптирани. Звучи доста безапелационно, изключително за лаици, само че ето напълно обикновен въпрос: Поради каква причина, в случай, че не му носи никаква информация и изгода, зам.-министърът генерира нови кодове, записва с телефона си цялата процедура, смъква на флашка информацията и я взима със себе си? Поради каква причина тогава, в случай, че сигурността е изцяло обезпечена и няма опция за фалшификации, в Европейски Съюз и по белия свят (нали ние сякаш сме част от него, а не се стремим към Индия и Венецуела), съвсем няма такова гласоподаване? Все простички въпроси, чиито отговори също би трябвало да са толкоз елементарни.

Към момента (15:00 ч., 27 октомври 2023 г.) въпреки че се касае за величествен скандал с техен министър, Политическа партия и Демократична България мълчат, не са влизали и в Народното събрание. Тошко Йорданов от Има Такъв Народ даже съобщи, че на втори председателски съвет, извършен през днешния ден, на който са участвали ръководителят на ЦИК и всички парламентарно показани партии без посочените две, излиза наяве, че министър Йоловски е загатнал, че дори е бил заплашван и притискан от Кирил Петков и Божидар Божанов.

От Има Такъв Народ приканват президента Румен Радев да свика неотложно Консултативния съвет по национална сигурност, а ЦИК да отстрани машините от изборния развой в неделя, тъй като са компрометирани.

Дали се касае за политическа офанзива от партии, които не желаят да има машинно гласоподаване, или се за брутално нарушаване на закона, осъществено от зам.министър, под протекцията на водачи на Политическа партия (и ДБ), би трябвало да се потвърди в най-кратки периоди, тъй като в противоположен случай, каквито и да се резултатите в неделя, изборите ще бъдат компрометирани, а съществува и действителната опция да бъдат касирани, което ще е народен скандал с интернационален отзив. Политическа партия, Демократична България, в частност Кирил Петков, ДАНС, президентът и всички наранени или упоменати по един или различен метод, би трябвало неотложно да се излязат с позиции.

Ако това не стане, а всичко бъде заметено под килима, това ще е следващият удар по парламентаризма и държавността у нас.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР