От години все по-често слушаме за микропластмасата, за вредите от

...
От години все по-често слушаме за микропластмасата, за вредите от
Коментари Харесай

Микропластмасата атакува директно и мозъка

От години все по-често слушаме за микропластмасата, за вредите от нея и за това, че е на всички места към нас. И продължаваме да имаме все същото възприятие, че като че ли не може да се направи изключително по въпроса. Освен за популациите в Световния океан и на сушата, това замърсяване се явява сериозна опасност и за нашето здраве. И следващото доказателство е налице.
 Стомашни вируси, ротавируси и по какъв начин оцеляват до три дни във вода върху микропластмаса
Колко дълго живеят стомашните вируси

Оказва се, че микропластмасата им оказва помощ

Според ново изследване, извършено с мишки във Vassar College, частиците микропластмаса могат да преминат кръвно-мозъчната преграда и да доближат до мозъка, и то в границите на едвам два часа след поглъщането им.

Кръвно-мозъчната преграда е самобитна защитна стена, която защищава мозъка ни от разнообразни бактерии и отрови, навлезли в кръвоносната система на организма. Но наподобява тя е неефективна във връзка с частиците микропластмаса.
 Снимка 616207

И когато отбраната е пробита, рискът от пораждане на възпалителни процеси и когнитивни нарушавания се покачва доста. Учените не без съображение считат, че частици, които могат да преминат през тази съвсем съвършена отбрана, елементарно могат да доведат и до увреждане на нервни кафези по цялото тяло.

Това е в действителност притеснително изобретение на фона на предходни научни изказвания, че микропластмасата може да докара до тежки болести като деменция и Алцхаймер. Също по този начин провеждани в Съединени американски щати проучвания потвърждават, че съвсем няма човек, в чиято кръв да не се открива микропластмаса в по-голямо или по-малко количество. А прогнозата за близкото бъдеще не включва възстановяване на тези данни.
 Снимка 616208

Важно е въпреки всичко уточнението, че това проучване е извършено върху мишки, които също имат кръвно-мозъчна преграда, само че няма безапелационни доказателства, че същото настъпление ще се случи и в човешкия мозък. Но на фона на откритието, че микропластмасата може да доближи и до плода при бременни дами, подозренията са малко.
 Микропластмасата в храната, алергичните реакции и още от вредите, които ни нанася
Още вреди от микропластмасата, която гълтаме всеки ден

Спасение като че ли няма

И още веднъж доближаваме до въпроса какво можем да създадем, с цел да понижим риска за здравето си. На първо място да спрем да използваме опаковки за еднократна приложимост и да ограничим доколкото е допустимо потреблението на пакетирани храни. Същото се отнася и за всички питиета в пластмасови шишета и кутии. Трябва да обърнем внимание и на това в какво готвим, тъй като тиганите с незалепващо покритие се оказват един от главните източници на отрови и микропластмаса, които непринудено позволяваме в всекидневието си, напомня mindbodygreen.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР