От години се знае, че лекарствени продукти, предназначени за българския

...
От години се знае, че лекарствени продукти, предназначени за българския
Коментари Харесай

Журналист по Дарик: Най-проблемните лекарства, които не достигат, се изнасят

" От години се знае, че лекарствени артикули, предопределени за българския пазар, се изнасят за страни най-вече за Европейски Съюз, защото тук цените са ниски, а там - по-високи. Реализира се облага. В края на предходната година стартира да работи система за следене на дефицита на медикаменти. Тя е електронна и генерира автоматизирано лист с дефицитни артикули. Когато те са в този лист, те са неразрешени. Реших да ревизира по какъв начин стоят нещата. Дали се прави експорт на дефицитни артикули. След като желаех тези данни по Закона за достъп за социална информация, започнах да ги засичам както в листата с дефицитни, по този начин и получих противоположна връзка от аптеки какво липсва на пазара. Оказа се, че точно най-проблемните медикаменти, които не доближават, са обект на експорт ".

Това съобщи журналистът от Mediapool Мартина Бозукова в „ Кой приказва “ по Дарик радио.

„ Несъмнено доста по-голямо количество може непосредствено през склада да бъде отклонено. Никой не си играе на дребно “, съобщи Бозукова.

На въпрос по какъв начин може да се получава задържане в складовете, Костов отговори, че„ всички играчи на пазара дават информация към системата, търговците на едро дават такава информация, имаме такива количества в склада, системата ги регистрира, че ги имат в наличност, над 65% надвишават потреблението,по данни напритежателя на позволение ги има задоволително, само че не са в аптеките, а с в складовете. Излизат от забранителния лист и тогава търговецът на едро ги изнася напълно умерено. Те още веднъж влизат в листата и тогава отново влизат. Тогава търговецът ги зарежда след време, те имат регулярна доставка. Има и правилни търговци на едро, който ни дава понякога дефицитни медикаменти. При всички останали някои медикаменти въобще не участват в номенклатурата ".

„ Исках да знам с изключение на кои медикаменти се изнасят, от кои търговци на едро и в какви количества. Вече може да се знае това, само че макар че беше възложен достъп, беше ми даден подобен единствено до тези, които са изнесени, само че не и от кой търговец и в какви количества. Аргумент няма, само че допускам става въпрос за комерсиална загадка. За мен този мотив не е годен, тъй като има надделяващ публичен интерес “, изясни Бозукова.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР