От години журналистите в Унгария преживяват трудни времена, като са

...
От години журналистите в Унгария преживяват трудни времена, като са
Коментари Харесай

Унгария прие закон срещу независимите медии

От години публицистите в Унгария претърпяват сложни времена, като са очерняни като сътрудници на непознати сили. Нов закон в този момент заплашва последните самостоятелни публицисти още повече, обещавайки да опази " суверенитета " на страната.

Текстът на новия закон стартира със самобитен таен роман:

„ Суверенитетът на Унгария е подложен на офанзива. Чуждестранни организации желаят да утвърдят личните си ползи в Унгария. “

Някои медии също се управляват от задгранични организации, както съобщи министър-председателят Виктор Орбан в изявление преди няколко дни.

" Не е почтено да се употребяват непознати пари, с цел да се въздейства на политическите решения на хората, явно в полза на организациите, които са ги поръчали ", сподели Орбан. " Надяваме се, че този закон ще постави завършек на това. "
Основа за оскърбителен акции
Този нов закон се назовава " Закон за отбрана на суверенитета " и може да има последствия за самостоятелните медии. Според закона нов орган ще може да проверява лица и организации, които оказват въздействие върху публичния спор в страната.

Това включва и публицистите, споделя медийният изследовател от Будапеща Агнес Урбан:

" Важно е да се знае, че този орган може да употребява и разследваща информация за отбрана на суверенитета. Следователно той ще написа отчети за обособени лица и организации ".

Но не е ясно дали те ще имат правни последствия, споделя Урбан.

" Затова считам, че тези отчети ще послужат като основа за оскърбителен акции. Целите ще бъдат етикетирани като измамници, задгранични сътрудници, доларови левичари, доларови медии - което пропагандните медии са правили и в предишното. "
Независимите медии заемат 20 % от пазара
Под пропагандни медии Агнес Урбан схваща по-голямата част от медиите в Унгария. Много от тях са благосъстоятелност на бизнесмени, които са тясно свързани с държавното управление. Някои от стратегиите се финансират от рекламни акции, провеждани от държавните органи, т.е. индиректно с парите на данъкоплатците. Урбан пресмята, че самостоятелните медии съставляват към 20 % от пазара.

Андраш Щумпф работи за една такава самостоятелна медия - онлайн портала Válasz Online. Той също счита, че новата работа има за цел на първо място да даде хипотетични доказателства за обвиняванията, които към този момент циркулират в общественото пространство: че самостоятелните публицисти работят в интерес на непознати сили.

" Винаги наподобява доста добре, когато имаш формален документ, лист с щемпел и в него публично се показва, че някой работи за държавни управления или сили в Унгария ", споделя Щумпф. " И тази власт ще има такива печати. И това ще наподобява доста публично. "
Загриженост по отношение на необятната независимост на деяние на органите
Заедно с група самостоятелни публицисти Щумпф е подписал обществено писмо. В него те приканват измененията в закона да бъдат анулирани преди основаването на новия орган през февруари.

Той е изключително смутен от това, че законът е дефиниран толкоз неразбираемо, което ще даде на новия орган доста благоприятни условия за маневриране. Не е ясно какви тъкмо последствия би могло да има едно следствие от страна на новия орган:

" Когато четем този закон, не знаем какво значи той. Органите могат да го интерпретират, както си решат. "
" По-трудно е да се намерят информатори "
За Урбан министър председателят Орбан към този момент е постигнал една цел: сериозните публицисти са разтревожени. Ако законът бъде признат, работата им може да стане още по-трудна.

" Ще стане по-трудно да се намират информатори, изключително по обвинявания в корупция против държавното управление, или да се организират предварителни изявленията. Защото хората ще се опасяват да влязат в контакт с публицистите ", предизвестява Урбан.

Тя също по този начин се притеснява, че клеветническите акции против публицисти в последна сметка могат да доведат до физически похищения.

В същото време в Полша новата власт се опита да върне независимостта на медиите, като Туск разгласи, че това е измежду целите му. Седмица след промяната на властта в Полша Народното събрание одобри резолюция, целяща да възвърне безпристрастността на публичните медии, в която се показва да вземем за пример, че през последните осем години публичните радио- и телевизионни оператори и осведомителната организация PAP са се трансформирали в партийни медии при тогавашното национално-консервативно държавно управление на PiS. Те " явно са изпълнявали пропагандни задания ". Министерството на държавното присъединяване, което взе участие в радио- и телевизионните оператори посредством органите на благосъстоятелност, в този момент би трябвало да предприеме коригиращи дейности.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР