По повод 90 години от рождението на Любомир Минковски (1934-2022

...
По повод 90 години от рождението на Любомир Минковски (1934-2022
Коментари Харесай

Изложба живопис по повод 90 години от рождението на художника Любомир Минковски е подредена в РИМ - Враца

По мотив 90 години от рождението на Любомир Минковски (1934-2022 г.) Регионален исторически музей (РИМ) - Враца и Градска художествена изложба (ГХГ) - Мездра подредиха в Малката зала на Художествена изложба " Иван Фунев " галерия живопис на художника - пръв организатор на ГХГ - Мездра (1971 г.) и почетен жител на община Мездра (2019 г.).
 
Експозицията включва 27 живописни платна от разнообразни креативен интервали на родения във Влашко село (дн. с. Царевец) саморасъл създател - 6 от фонда на ГХГ - Мездра ( " Софроний Врачански ", " Автопортрет ", " Момиче " и триптихът " Автопортрет " ), 19 от фонда на Художествена изложба " Иван Фунев " ( " Портрет в бяло ", " Павьорът ", " Грешката на Икар ", " Малка влашкоселска хроника ", " Каменоделец ", " Вграждане на сянка ", " Кукер ", " Усмивки от старите ленти ", " Флейтистката ", " Хлябът ", " Лято " и др.) и 2 от частни сбирки ( " Креолката " и " Майстора " ).
 
" В изложбата са показани едни от най-ранните произведения на Любомир Минковски, в които ясно проличава по какъв начин е рисувал през първия интервал от своето креативно развиване, директно след довеждане докрай на Художествената академия, сподели при откриването на експозицията Христо Божков, завеждащ отдел " Художествена изложба " Иван Фунев " при РИМ - Враца.
 
Впоследствие Минковски стартира да рисува в един по-изчистен, украсителен жанр. Сред изложените платна от този по-зрял креативен интервал са " Павьорът ", " Вграждане на сянка ", " Майстор " и други "
 
" Ранните произведения на художника вършат усещане със мощната стилизация на облиците, с преднамерената огрубеност на мазките, с провокативните цветови хармонии, акцентира Светла Дамяновска, организатор на ГХГ - Мездра. Те демонстрират, че даже по времето на прословутия социалистически натурализъм Минковски е показал лични естетически и художествени критерии, които виждаме развити и необятно разгърнати в характерния жанр на по-късните му произведения.
 
 Изложба живопис във връзка 90 години от рождението на художника Любомир Минковски е подредена в РИМ - Враца Изложба живопис във връзка 90 години от рождението на художника Любомир Минковски е подредена в РИМ - Враца Източник: Община Мездра
В шестте произведения, с които ГХГ - Мездра взе участие в изложбата, виждаме началото и края - визията на художника за мъжкия и женския облик в зората на кариерата му и в нейния залез. И дългият  път, който създателят е минал, в търсене на съвършенството ".
 
През лятото ГХГ - Мездра има намерение на провежда пленер по живопис, отдаден на 90-годишнината от рождението на Любомир Минковски.
***
Любомир Минковски е роден на 23 април 1934 година във Влашко село (дн. с. Царевец), Врачанска околия.
Завършва Художествената академия в София през 1959 година в класа на проф. Георги Богданов, компетентност " Декоративна и орнаментална живопис ". След дипломирането си една година е учител в Института за детски учители в Смолян, където основава своя емблематичен цикъл произведения " Каменоделци ".
 
Впоследствие живее и твори в Мездра, София и Враца. Бил е преподавател по изобразяване в Мездра. През 1962 година към градското читалище е образуван кръжок по изобразително изкуство, на който е началник, а през м. декември 1971 година е измежду основателите за откриването и пръв организатор на Градска художествена изложба - Мездра.
 
Съавтор е, дружно със скулптора Цено Ценов, на декоративното пано (мозайка) върху южната фасада на постройката на Община Мездра, както и на сграфито върху източната фасада на постройката на някогашната ТПК " Динко Петров ". Сред знаковите живописни платна на Любомир Минковски са " Моят Ботев ", облиците на Св. Софроний Врачански, Св. св. Кирил и Методий и Стоян Граматик, " Портрет на момиче ", " Грешката на Икар ", " Павьорът " и други Негови произведения са владеене на художествени галерии в София, Враца, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Добрич, Видин, Мездра и други, както и на частни сбирки.
 
Автор е на сборника с разкази " Писах на камице " (Враца, 2004 г.). Приживе е член на Съюза на българските художници и на Дружеството на врачанските художници. Носител е на Орден " Кирил и Методий " - I степен (1984 г.) за принос в актуалното българско изкуство, на юбилеен орден за повсеместен принос в развиването на ГХГ - Мездра (2006 г.), на Наградата на кмета на община Враца в региона на културата (2011 г.) и на Наградата на Община Враца за живопис на името на Цено Тодоров за изцяло показване в Общата художествена галерия " Земята на Ботев 2017 ". Почетен жител на община Мездра за " безспорния му принос за развиването на изкуството и в разпространение името на гр. Мездра " (2019 г.). Любомир Минковски умря на 3 декември 2022 година на 88-годишна възраст.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР