Кметът на община Мездра Иван Аспарухов беше избран единодушно за

...
Кметът на община Мездра Иван Аспарухов беше избран единодушно за
Коментари Харесай

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов оглави ключова комисия в НСОРБ

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов беше определен единомислещо за ръководител на Постоянната комисия по стратегическо развиване на локалното самоуправление (ПКСРМС) за мандат 2023-2027 година към Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ). Това стана на учредително съвещание на комисията, което се състоя в Парк Хотел " Москва " в София, оповестиха от НСОРБ.
 
За заместник-председатели на ПКСРМС бяха определени Емил Христов - общински консултант в Общински съвет (ОбС) - Стара Загора и ръководител на ПК по бюджет и финанси към НСОРБ, Димитър Божилов, кмет на Район " Триадица " на Столична община, Златка Донева-Цанева - ръководител на Общински съвет - Трявна, Биляна Раева - общински консултант в Общински съвет - Варна, инж. Йорданка Митева - гл. специалист в Район " Младост " на Столична община, Десислава Колева - гл. специалист в Община Габрово и Десислава Терзиева - кмет на кметство Марково, община Родопи.
 
След избора на управление на ПКСРМС Иван Аспарухов изрази убеденост, че необятният диапазон от специалисти в разнообразни сфери на активност в локалното самоуправление и богатият опит на членовете на комисията ще допринесат за ефикасната й работа през сегашния мандат. Той показа, че общините са постоянна и обезпечена власт, която постоянно е на първа линия и че последните години на компликации, провокации и рецесии са посочили силата на локалната власт.
 
 Кметът на община Мездра Иван Аспарухов беше определен единомислещо за ръководител на Постоянната комисия по стратегическо развиване на локалното самоуправление (ПКСРМС) за мандат 2023-2027 година към Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) Кметът на община Мездра Иван Аспарухов беше определен единомислещо за ръководител на Постоянната комисия по стратегическо развиване на локалното самоуправление (ПКСРМС) за мандат 2023-2027 година към Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) Източник: НСОРБ
" Можете да се гордеете с това, че работите в община - живейте с това предопределение! ", акцентира Аспарухов и акцентира на някои значими въпроси, които ще са в центъра на внимание на работата на комисията, свързани със законодателни промени за гарантиране на по-добрата работа на локалната власт, нейната автономия и финансова децентрализация.
 
Комисията ще се концентрира върху политиките, които оказват най-съществено въздействие върху локалното самоуправление и са в основата на устойчивото развиване, сподели още Аспарухов.
 
ПКСРМС е една от 14-те Постоянни комисии, които ще действат към НСОРБ през мандат 2023-2027 година, наред с комисиите по бюджет и финанси; цифрова и новаторска администрация; земеделие и развиване на селските райони; демографски и обществени политики; образование; култура; юношески действия, спорт и туризъм; здравеопазване; околна среда, кръгова стопанска система и зелени политики на локално ниво; устройство на територията, капиталово планиране и строителство; европейски и национални фондове, механизми и инструменти; публичен ред и отбрана от бедствия и обществени връзки. Председателите на Постоянните комисии могат да вземат участие в съвещанията на Управителния съвет на НСОРБ с право на консултативен глас.
 
Сферите на активност на ПКСРМС са развиване на правната уредба на локалното самоуправление в България, в това число междуобщинското съдействие и споделени услуги; развиване на локален потенциал за реализиране на въглероден неутралитет (устойчива градска мобилност; енергийна успеваемост на сградния фонд; енергийна самостоятелност на общините включително посредством лично произвеждане на сила и др.); цифрова промяна на общините (е-администрация, smart city, е-демокрация на локално ниво); общинска стопанска система (привличане на вложения, общински компании и предприятия, локално икономическо развиване посредством активиране на личния потенциал), нововъведения и софтуерно развиване.
 
В ПКСРМС членуват 155 представители на 89 общини от цялата страна, като Столична община и Община Пловдив имат представители от 14 районни общински администрации. В активността на комисията ще вземат участие 28 кметове на общини, 23-ма ръководители на Общински съвет, 32-ма заместник-кметове, 23-ма секретари на общини, 19 общински съветници и 30 специалисти в разнообразни сфери на активност.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР