От години Джаки Стоун е морски биолог в лабораторията в

...
От години Джаки Стоун е морски биолог в лабораторията в
Коментари Харесай

Апокалипсисът е близо: В САЩ мидите се варят в черупките си

От години Джаки Стоун е морски биолог в лабораторията в Бодега. И за всички тези 15 години, тя не е виждала нещо сходно – огромна част от мидите по скалите били измрели. Стоун незабавно организира проучване и открива, че не стотици, а десетки хиляди миди са починали, оповестява CNN. Причината – те са се сварили от жегата.

Стоун е виждала дребна група от миди да умират поради топлото време в Калифорния, само че е и в такива мащаби. Когато мекотелите са живи, техните черупки са компактно затворени. Умрат ли – те се разтварят.

Калифорния, сходно на огромна част от Европа, също бе ударена от гореща вълна. Температурите скочиха тройно от предстоящите за месеца. На 10 и 11 юни в Санта Роса, намираща се на към 20 благи от Бодега, са измерени близо 40-градусови жеги. Мидите изпитват компликации да оцелеят при температура към 35 градуса.

В Южна Дакота бе регистрирана температура от 38 градуса, а пътищата започнаха да се размекват. Подобен проблем имаше и Германия преди дни, когато трябваше да наложи ограничаване от 120 км/ч на автомагистралите си, тъй като жегата стартира да разтапя асфалта. През идващите дни, температурата в Южна Дакота ще скочи още повече и ще стигне 41 градуса.

Европа обаче е на път да се отърве от горещата вълна, като съгласно метеролозите, се задава по-хладно време, а облакът, пристигнал от Сахара към този момент е минал. Жегата бе причина за големи пожари на стотици хектари повърхност в Испания. Във Франция бе маркирана и най-високата температура в миналото – 45,9 градуса. Предишният връх бе подложен от горещата вълна през 2003 година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР