От година работим по въпроса за опростяване на процедурите за

...
От година работим по въпроса за опростяване на процедурите за
Коментари Харесай

Боряна Ботева: Не е необходимо да се явяваме всеки път на експертна комисия

„ От година работим по въпроса за опростяване на процедурите за достъп до скъпоструващо лекуване за хора с ревматоидни болести. Работим дружно с Асоциацията на пациентите с автоимунни болести. До момента няма развиване. за поддръжка. също се отзовава. Няма отговор от Министерство на здравеопазването и НЗОК “. Това сподели пред БНР Боряна Ботева, ръководител на Организацията на пациентите с ревматологични болести.

Припомняме, че в сигналите си до БЛС и омбудсмана организациите показаха, че с цел да получат медикаментите си, пациентите са подложени на финансова, трудова, териториална и здравна дискриминация. Единствено при пациентите с ревматични болести, получаващи терапия по протокол IC, се изисква персонално явяване на пациента пред Експертна лекарска комисия, само че тази стъпка е отстранена за пациентите с кардиологични и ендокринологични болести.

„ В България има задоволително опит. Не е належащо да се явяваме всякога на експертна лекарска комисия. Това ще облекчи и пациентите, и лекарите “, сподели още Ботева.

Тя разясни, че пациентите с ревматологични болести минават амбулаторна процедура като част от следенето, която се организира в болничната, а не в доболничната помощ. Това обаче също основава редица усложнения.

„ Тази процедура изисква да посетим лечебно заведение с контракт с НЗОК за нея, да се създадат проучванията. Ако лекуващият ни ревматолог работи единствено в извънболничната помощ, той не може да ни приготви документите. Той би трябвало да ни изпрати при негов сътрудник, който работи в такова лечебно заведение, само че той не ни познава. Получава се едно въртене на документи, което може да бъде спестено. Друг проблем е този с лимитите на лечебните заведения. При привършване на лимитите се постанова очакване. Лечението не би трябвало да бъде прекъсвано, тъй като се губи резултатът от него “, акцентира Боряна Ботева.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР