От гигафабриката на Tesla до огромния курорт на Дисни –

...
От гигафабриката на Tesla до огромния курорт на Дисни –
Коментари Харесай

Карантината в Шанхай ще обърка плановете на Пекин за ръст от 5,5% тази година

От гигафабриката на Tesla до големия курорт на Дисни – безчет мултинационални компании са се открили в Шанхай. Оживеният индустриален, финансов и търговски конгломерат е блокиран от няколко дни, поради фрапантното нарастване на случаите на COVID-19.

Китайските здравни управляващи постановиха карантина на 26 милионното население на града. Ограниченията бяха въведени на два стадия от предходната седмица и през днешния ден на практика засягат всички поданици на Шанхай. Блокадата е най-масовата, откогато началото на пандемията в Ухан през 2019 година Цената ѝ може да се окаже изключително скъпа за втората по величина стопанска система в света, разяснява Военновъздушни сили.

Освен финансов център, в Шанхай са съсредоточени предприятия за произвеждане на полупроводници, електроника и коли. Това е и най-натовареното корабно пристанище в света.

Според китайския икономист от Economist Intelligence Unit Сю Тианчен краткосрочните спирания на веригата за доставки ще окажат влияние върху стопанската система на страната като цяло. „ Ефектът ще се усети и другаде заради взаимосвързаността сред Шанхай и други райони на Китай, изключително индустриалния център в делтата на река Яндзъ “, показва той.

Спад в продажбите към този момент усещат първокласните марки, като Gucci и Louis Vuitton. Ударът е надалеч по-тежък за търговци на дребно, хотелиери и ресторантьори, които губят бизнеса си. Това ще понижи Брутният вътрешен продукт на Шанхай с 3,7%, пресмята Сю Тианчен.

Пекин си сложи за цел Брутният вътрешен продукт на страната да нарасне с 5,5% тази година, само че съгласно някои анализатори това към този момент е мъчно постижима цел. В края на предходната седмица данните за секторите на производството и услугите сочеха закъснение през март. Причината за него бе слагането под карантина на южния китайски софтуерен мегаполис Шенжен и провинция Джилин в индустриалния североизток на Китай в опит да бъде лимитирано разпространяването на разновидността Omnicron.

 „ Данните за PMI демонстрират, че както индустриалният, по този начин и секторът на услугите са мощно наранени. Те не включват резултата от блокирането на Шанхай. Считам, че ще сме очевидци на надалеч по-голям напън за понижаване на данните за първото и второто тримесечие на Брутният вътрешен продукт “, показва Пейкян Лиу, китайски икономист от Natwest Markets Plc в Сингапур.

Индексът PMI дава визия за пазарните условия, събрани посредством изследване на висшите ръководители в основни промишлености за техните упования за редица фактори, в това число нови поръчки, произвеждане и претовареност.

Основната тежест ще понесе дребният бизнес. „ Фокусът е върху опазване на заетостта при положение на продължителна карантина. Мисля, че секторът на услугите освен е изправен пред кратковременен напън от триседмично блокиране от Шенжен или едноседмично блокиране от Шанхай. По-голям напън ще окаже несигурността във връзка с политиките за справяне с пандемията ”, добавя Лиу.

За да лимитират въздействията от наложената карантина някои компании в Шанхай, изключително в областта на финансовите услуги и автомобилното произвеждане, са въвели така наречен затворена система, при която чиновниците живеят там, където и работят. „ Подобно на решението по време на Зимните олимпийски игри, когато тимовете бяха изолирани от хората на открито ”, изяснява икономистът, който въпреки всичко признава, че това е тактика, която не може да бъде дълго употребена. „ Има опасения, че в случай че блокирането продължи, ще има разстройства във веригата за доставки ”, признава Лиу.

Малко евентуално е Китай скоро да отхлаби фрапантните ограничения на фона на това, което се случва в останалия свят – отварянето на границите и облекчение на рестриктивните мерки. „ Голямата част от популацията в Китай поддържа политиката на нулев COVID-19, макар огромната цена за стопанската система ”, счита Сю Тианчен. Колегата му Пейкян Лиу има вяра, китайската стопанска система въпреки всичко ще реализира амбициозната си цел за напредък от 5,5% с поддръжката на Пекин. „ Надяваме се, че това ще стабилизира инерцията на вътрешния напредък за момента и ще подсигурява гладкото протичане на веригата за доставки на Китай, с цел да се сведе до най-малко световното спиране на веригата за доставки в този кратковременен проект “, убеден е Лиу.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР