От ГЕРБ заявиха, че заложеното в проекта за бюджет за

...
От ГЕРБ заявиха, че заложеното в проекта за бюджет за
Коментари Харесай

ГЕРБ се обявиха срещу параметрите в проектобюджета за 2022 г.

От ГЕРБ обявиха, че заложеното в плана за бюджет за 2022-а година отдалечава България от участие в Еврозоната. Те дефинираха като рискови трендове плануваният недостиг и поемането на нов държавен дълг.

Ден откакто Народното събрание гласоподава да удължи действието на бюджета за предходната година до края на март, от ГЕРБ се оповестиха против параметрите в проектобюджета за второто тримесечие.

" Длъжен съм да предупредя българите - когато се усетите и разберете защо става въпрос след тези възторжени тържества, ще разберете, че сте отишли на 50 милиарда дълг и всеки идващ ще ви стиска с колана и ще ви предлага постни пици, до момента в който си оправим бюджетния недостиг ", съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според някогашния финансов министър Кирил Ананиев след предстоящата актуализация на бюджета през юни дефицитът ще скочи над 6 %. Той е обезпокоен от концепцията да се тегли държавен заем от над 7 милиарда тази година и по над 9 милиарда в идващите три. Само един път до момента, съобщи той, бюджетът се прави за няколко месеца напред - 1997 година.

" Имам 30-годишен стаж в Министерството на финансите и нямам спомен да се прави бюджет по този метод, като изключим 1997 година Но знаете на какво беше притежател, огромната рецесия ", разяснява Ананиев.

Заради високите стойности на инфлацията и заложеният недостиг от над 4 % съгласно ГЕРБ ще се окажем в обстановка да отложим влизането в Еврозоната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР