Третото издание на културното събитие се случва с институционалната подкрепа

...
Третото издание на културното събитие се случва с институционалната подкрепа
Коментари Харесай

В Деня на Европа светлинни творби преобразяват най-известните фасади, паркове и площади

Третото издание на културното събитие се случва с институционалната поддръжка на Министерството на туризма

Двадесет и две светлинни произведения ще преобразят София и ще я трансфорат в изложба под намерено небе във вечерите от 9 до 12 май 2024 година Видео и статични 3D проекции върху здания, светлинни съоръжения, имерсивни прекарвания и лазерно шоу ще основат паралелна действителност върху редица от обичаните знакови здания и паркове в столицата. Фестивалът на светлините „ Лунар “ за първа година се организира с институционалната поддръжка на Министерството на туризма, дружно с поддръжката на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и Национален фонд “Култура ”.

Над 20 актьори от целия свят ще показват своето изкуство в самобитния 4,5-километров маршрут на събитието и новата обособена фестивална зона – Южен парк 2, изцяло гратис за всички поданици и посетители на града, а светлините ще бъдат включени сред 21:00 и 00:00 ч. във всяка една от четирите вечери.

Част от локациите са Национална изложба „ Квадрат 500 “, Градската градина, Българската академия на науките, Държавна организация “Архиви ” и Столичното ларго, площад „ Славейков “ и паметникът на Петко и Пенчо Славейкови, който ще оживее, подлезът сред бул. “Васил Левски ” и ул “.Раковски ”.

В началото на светлинното странствуване публиката ще бъде посрещната от проекция върху фасадата на хотел Hyatt Regency Sofia на сюрреалистичната творба “Пътешественик ” на полския актьор Ари Дикиер, който ще пресъздаде хубостта и насладата от пътешествието – без значение крайната точка.

Един от акцентите на фестивала „ Лунар “ тази година е провеждането на финала на интернационалния конкурс за видео 3D мапинг, проведен от MP-STUDIО, с поддръжката на Министерството на туризма. Значимият конкурс се организира за повторно в България, а тематиката на тазгодишното издание “Митове и митове ” провокира двадесет и девет актьори и артистични колективи от целия свят да опишат посредством светлинно изкуство историите, които съпътстват техните култури.Автори от 18 страни обявиха присъединяване в шампионата, въодушевени от една от най-красивите столични здания – тази на Регионалния исторически музей – София на пл. “Бански ” №1. Авторските творби на деветимата финалисти от България, Англия, Индонезия, Тайван, Тайланд, Полша и Украйна бяха определени от петчленно жури, а творбите им ще преобразят някогашната Централна минерална баня в дните сред 9 и 12 май. В последната фестивална вечер ще бъдат оповестени и тримата огромни спечелили.

Пълна стратегия виж

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР