От ГЕРБ-СДС ще инициират разговор за попълване на изтеклите мандати

...
От ГЕРБ-СДС ще инициират разговор за попълване на изтеклите мандати
Коментари Харесай

От ГЕРБ -СДС ще инициират разговор за попълване на изтеклите мандати във ВКС

От ГЕРБ-СДС ще предизвикват диалог за попълване на изтеклите мандати във Върховен касационен съд в границите на 48-ото Народно заседание. Това стана по време на среща на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и Върховния касационен съд.

От ГЕРБ желаят съответен и градивен диалог по тази причина по какъв начин партиите като част от законодателния орган на България избират правосъдната промяна да се извърши.

Председателят на групата Десислава Атанасова уточни, че това е първа среща в сходен формат и ГЕРБ-СДС ще продължат напъните за институционален диалог, както и с представители на академичната общественост, за промяна в правосъдната система. Идеята е да се обсъдят правила, метод и значими тематики по отношение на такава промяна.

Атанасова посочи, че ГЕРБ-СДС са подготвени да премислят част от предизборната си стратегия по тази тематика, в случай че се реализира консенсус и баланс в Народното събрание. От ГЕРБ-СДС поеха ангажимент още да бъдат основатели за започване на процедура за попълване на изтеклите мандати на членове на Висшия правосъден съвет от парламентарната квота. Мандатът на Висш съдебен съвет изтече на 3 октомври, като към момента няма определена парламентарна квота за новия състав на съвета, до момента в който магистратите организираха своя избор за нови членове.

Председателят на Върховен касационен съд Галина Захарова отвърна че професионалното мнение на съдиите постоянно се подценява. Според нея в какъвто и формат да протича промяната, тя не може, да се състои без присъединяване на представители на съдилищата. Председателят на Върховен административен съд Георги Чолаков разяснява, че за първи път се прави сходна среща. Той добави, че съгласно него това е методът за връзка, да се слагат причините, обществено и пред медиите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР