От ГЕРБ предлагат нова отсрочка за осигурените българи, родени след

...
От ГЕРБ предлагат нова отсрочка за осигурените българи, родени след
Коментари Харесай

Хората пред пенсия ще имат още 1 г. да се прехвърлят в НОИ

От ГЕРБ оферират нова пролонгация за обезпечените българи, родени след 1959 година, на които им следва пенсиониране, да могат да трансферират втората си пенсия в Национален осигурителен институт, написа в. "Сега ".

С измененията от 2015 година всички работещи, които се обезпечават в повсеместен фонд, могат да изтеглят парите си от втория дирек и да заплащат цялостната си пенсионна вноска единствено в Национален осигурителен институт. Това обаче може да се случи единствено до пет години преди човек да навърши общата възраст за пенсия. Това значи, че сега срокът за дамите, навършили към този момент 56-57 година, е изминал и те не могат да изберат единствено държавната пенсия от Национален осигурителен институт. Това са родените от януари 1960 година до септември 1961 година Национален осигурителен институт е отказал на 302 дами, родени в този интервал, да одобри парите от повсеместен фонд. 37 от тях към този момент получават понижената пенсия от Национален осигурителен институт за пенсия за стаж и възраст, а 32 са получили и отвод Национален осигурителен институт да им преизчисли пенсията, изяснява шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която внася измененията.

До края на 2016 година всички работещи, които желаеха, можеха да се трансферират в Национален осигурителен институт без значение от възрастта им. До края на 2015 година пък беше срокът за прекачване в Национален осигурителен институт на "ранните " пенсионери като хора с увреждания, военни, служители на реда и други. За тях това е преференциално, защото в универсалния фонд парите им за втора пенсия се задържат до осъществяване на общите условия за пенсиониране, а в това време Национален осигурителен институт им заплаща понижена пенсия. Срещу прекачване на партидата в държавния фонд те получават право на преизчисление на пенсията.

Сега с промени в Кодекса за обществено обезпечаване, импортирани сред първо и второ четене, Стоянова предлага ново удължение на периода за прекачване от повсеместен фонд в Национален осигурителен институт. Всички обезпечени, на които до 30 юни следващата година ще им остават по-малко от пет години преди пенсия, ще могат да се трансферират еднократно в Национален осигурителен институт до края на 2018 година Освен това Стоянова желае да даде опция на всички, които към този момент са получили понижена пенсия от Национален осигурителен институт, отпусната сред 15 август 2015 година, когато действително влезе в действие промяната за избора на обезпечаване на финансовия министър Владислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април... към профила, и 31 декември 2017 година, да имат нова опция да изискат по-висока пенсия от Национален осигурителен институт. За задачата те би трябвало да трансферират насъбраното по самостоятелната си партида в държавния фонд и да изискат Национален осигурителен институт да им преизчисли пенсията.

Масовото погашение на пенсии от втория дирек би трябвало да стартира през 2021-2022 година Тогава дамите ще се пенсионират надлежно на 61.6 година и на 61.8 година При мъжете всеобщо погашение на пенсии от УПФ ще е няколко години по-късно. Пореден министър дава обещание да уреди етапа на погашение - доникъде на декември би трябвало да е подготвена концепцията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР