От ГЕРБ предлагат да продадем закупеното преди години оборудване за

...
От ГЕРБ предлагат да продадем закупеното преди години оборудване за
Коментари Харесай

ГЕРБ обвини ПП-ДБ в плагиатство на идеята им да продадем оборудването за АЕЦ Белене

От ГЕРБ оферират да продадем закупеното преди години съоръжение за АЕЦ " Белене " на Украйна на цена не по-ниска от тази, която сме заплатили, а точно 1 милиард и 200 милиона лева Това напомни на брифинг в Народното събрание Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, съобщи Новини.бг.

" Ние централа нямаме, само че по времето на Тройната коалиция сме поръчали съоръжение. Това съоръжение досега, в който „ Белене “ бе спрян като план през 2012 година, руснаците го бяха произвели.

 

Отидохме на арбитраж, който сподели, че би трябвало да го платим и да го вземем – за към 1 милиард и 200 милиона лв.. То към този момент 3-4 години стои на площадката на „ Белене “ и го съхраняваме както би трябвало.

 

След началото на войната в Украйна това съоръжение загуби своя смисъл, тъй като централа с такова съоръжение може да бъде издигната единствено от руснаците. Имайки поради глобите към Русия, този план няма никакво бъдеще. Това съоръжение не може да бъде употребявано в България, тъй като няма кой да построи централа с съветско съоръжение. То може да бъде осъществено в Украйна. Те имат издигната централа. Трети и четвърти блок в една от техните централи са приключени на 80%. Единственото, което им липсва е нашето съоръжение. Ние се явяваме единственият продавач в света на оборудването, от което украинците имат потребност. Те са единственият покупател в света на оборудването, което ние имаме и не можем да използваме.

 

Преговори от министъра на енергетиката със своя украински сътрудник и да уговори продаването на цена не по-ниска от цената, на която България го е купила. Може да е по-висока цената, само че не и по-ниска ", изясни той.

Добрев упрекна ПП-ДБ, че се хвалят с тази концепция, само че акцентира, че тя в реалност е на ГЕРБ-СДС. " Колегите от ПП-ДБ доста обичат да си присвояват непознат труд, тъй като видях, че още нощес са се похвалили с една самодейност на ГЕРБ и план на решение на Народното събрание, което ние внесохме през вчерашния ден. Няма нито една дума, нито една запетая, която да е препоръчана или поставена от ПП-ДБ. Това, че си присвояват тези заслуги граничи с плагиатство. Вчера видях спонсорирани реклами в интернет по какъв начин това било тяхно предложение. Ние ги поканихме да се подпишат на нашето предложение, в случай че поддържат тази концепция и те го направиха ", добави националният представител.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР