От ГЕРБ настояват премиера Кирил Петков да каже ясно каква

...
От ГЕРБ настояват премиера Кирил Петков да каже ясно каква
Коментари Харесай

ГЕРБ с обвинение към Петков. Искат ясната му позиция за РСМ

От ГЕРБ упорстват премиера Кирил Петков да каже ясно каква е позицията му за Република Северна Македония. Според тях има разминаване в това, което Петков приказва у нас и пред непознатите медии.

От " Демократична България " показаха, че страната ни има интерес Република Северна Македония да е част от Европейски Съюз, само че при съблюдаване на Договора за другарство и добросъседство.

От Българска социалистическа партия увериха, че няма смяна в българската позиция за РСМ. Кристиян Вигенин акцентира, че тя може да се надгражда, само че няма да се промени.

" Нека си изяснят позициите, за какво явно не са напълно ясни. Едно приказва в западната преса, тук не смее да каже. Но това, което ние ще следим и е доста значимо за нас е да не отстъпват от позицията, която и нашето държавно управление и Народното събрание в декларация одобри. В последна сметка уговорките са доста ясни, които самите пратки от РСМ са поели да извършват с контракта, знаем, че го вършат от най-малко две години. Така че и аз очаквам да чуя какво мисли да прави това държавно управление по тази тематика ", сподели Екатерина Захариева.

" Не мисля, че би трябвало да си променяме позицията, тъй като позицията на България е, че е в наш народен интерес Република Северна Македония да бъде част от европейското семейство дружно с нас. Нашият интерес е тя да бъда част от Европейски Съюз, несъмнено, при съблюдаване на контракта за другарство, тъй че просто тука не е за смяна на позицията ни. Въпросът е да се откри оня метод с управляващите в Скопие, който да обезпечи двете цели ", сподели Христо Иванов.

" Позицията на България не е изменена. Да ви напомня през вчерашния ден, че Министерство на външните работи публично при присъединяване си в Съвет " Общи въпроси " удостовери тази позиция. Тази позиция е залегнала в съдружното съглашение, там също е записано, че ще се поддържа необятно единодушие в България по този въпрос. И на последно място бих предложил на всички вас да се запознавате с истинските текстове и изявленията, които се дават, тъй като методът, по който е представено това изявление в българските медии, не е това, което е в истинския текст ", сподели Кристиан Вигенин.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР